Életmód
Mindennap fogyasztjuk, pedig roncsolja a vesét ez az élelmiszer
A tünetek csak későn jelentkeznek

A vese a hasüreg hátsó részében, a gerinc két oldalán elhelyezkedő, bab alakú páros szerv. Feladata, hogy nefronjaival állandóan szűrje a keringő vért, távolítsa el belőle a melléktermékeket, a salakanyagot és a felesleges folyadék mennyiséget. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, mennyire sérülékeny ez a létfontosságú szervünk. Bizonyos élelmiszercsoportok észrevétlenül, alattomos módon károsíthatják ezt a szervet, így nem árt vigyázni velük – írja a hazipatika.com.
Közismert, hogy az alkohol károsíthatja a veséinket, azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy a cukrok, valamint a só is rongálhatják azokat. A rendszeres cukorfogyasztás gyulladást idéz elő, hozzájárul az inzulinrezisztenciához és a cukorbetegséghez, amely a krónikus vesebetegség egyik fő okozója. A feldolgozott élelmiszerekben található nátrium pedig folyamatosan emeli a vérnyomást – a tartósan magas vérnyomás pedig szinte lassan „megeszi” a veseszövetet.
A károsodásra ugyanakkor jó ideig semmilyen komolyabb jel nem utal, mivel a vese sokáig képes kompenzálni a káros hatásokat. Így az első tünetek gyakran csak akkor jelentkeznek, amikor a szerv már súlyosan károsodott. A krónikus vesebetegségben szenvedők sokszor fáradtságról, ödémáról, gyakori vizelési ingeréről számolnak be, ám ekkor a folyamatot már nehéz visszafordítani.
A legfontosabb a megelőzés, amelynek alapja a tudatos életmód és a megfelelő étrend kialakítása. Ez nem azt jelenti, hogy soha többé nem ihatunk meg egy pohár bort, hanem hogy tudatosan kell figyelni az étkezési szokásainkra. A napi cukorbevitel ajánlott maximuma 25 gramm – ezzel szemben sokan ennek többszörösét viszik be rejtett formában, üdítők, péksütemények és készételek révén. Ugyanez igaz a sóra is: az ideális napi mennyiség legfeljebb 5 gramm, de a magyarok átlagosan ennek kétszeresét fogyasztják. Érdemes továbbá az étrendünket friss alapanyagokra, zöldségekre, gyümölcsökre, sovány fehérjére és bőséges vízfogyasztásra építeni.