Életmód
Kinek árthat a méz?
Az orvosok megnevezték a kockázati csoportokat

Csecsemők egy éves korig
A WHO nem javasolja a méz adását egy év alatti gyermekeknek, még kis mennyiségben sem. Hosszú ideig tárolva Clostridium botulinum spórák jelenhetnek meg a termékben, súlyos mérgezést okozva. A csecsemők éretlen emésztőrendszere nem képes hatékonyan semlegesíteni ezeket.
Cukorbetegek
A méz túlzott fogyasztása ronthatja a vércukorszint szabályozását cukorbetegeknél.
Allergiában szenvedők
A biztonság kedvéért érdemes először kis mennyiségű mézet kipróbálni, és figyelni a szervezet reakcióját. Allergia esetén a terméket teljesen ki kell zárni az étrendből.
Hipotóniák
A méz tágítja az ereket és mérsékelten csökkenti a vérnyomást, ezért a hipotenzióban szenvedőknek óvatosan kell fogyasztaniuk.
IBS-ben szenvedők
Az irritábilis bél szindrómában szenvedőknél a méz túlzott fogyasztása fokozhatja a puffadás, a kellemetlen érzés és a hasmenés tüneteit.
Májbetegségben szenvedők
A méz túlzott fogyasztása növeli a máj terhelését.
Elhízott emberek
A méz sok cukrot és kalóriát tartalmaz, emellett fokozhatja az étvágyat és túlevést válthat ki. Ezért azoknak, akik odafigyelnek a súlyukra, korlátozniuk kell a mennyiségét az étrendjükben.
A posztoperatív időszakban lévő betegek
A méz lassíthatja a véralvadást, ezért azoknak, akik nemrégiben műtéten estek át, konzultálniuk kell orvosukkal fogyasztása előtt.
Gyógyszert szedő emberek
A nyers méz kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, beleértve a vérhígítókat, antibiotikumokat, fenitoint tartalmazó epilepszia gyógyszereket és a vércukorszint-csökkentő gyógyszereket. Ez csökkentheti a gyógyszer hatékonyságát vagy növelheti a mellékhatások kockázatát.