Életmód

Kinek árthat a méz?

Az orvosok megnevezték a kockázati csoportokat

A méz nyilvánvaló előnyei ellenére egyeseknek óvatosan kell használniuk, írja a TechInsider.

Kinek árthat a méz?
A méz fogyasztása sem ajánlott mindenkinek
Fotó: AFP/Yasser Al-Zayyat

Csecsemők egy éves korig

A WHO nem javasolja a méz adását egy év alatti gyermekeknek, még kis mennyiségben sem. Hosszú ideig tárolva Clostridium botulinum spórák jelenhetnek meg a termékben, súlyos mérgezést okozva. A csecsemők éretlen emésztőrendszere nem képes hatékonyan semlegesíteni ezeket.

Cukorbetegek

A méz túlzott fogyasztása ronthatja a vércukorszint szabályozását cukorbetegeknél.

Allergiában szenvedők

A biztonság kedvéért érdemes először kis mennyiségű mézet kipróbálni, és figyelni a szervezet reakcióját. Allergia esetén a terméket teljesen ki kell zárni az étrendből.

Hipotóniák

A méz tágítja az ereket és mérsékelten csökkenti a vérnyomást, ezért a hipotenzióban szenvedőknek óvatosan kell fogyasztaniuk.

IBS-ben szenvedők

Az irritábilis bél szindrómában szenvedőknél a méz túlzott fogyasztása fokozhatja a puffadás, a kellemetlen érzés és a hasmenés tüneteit.

Májbetegségben szenvedők

A méz túlzott fogyasztása növeli a máj terhelését.

Elhízott emberek

A méz sok cukrot és kalóriát tartalmaz, emellett fokozhatja az étvágyat és túlevést válthat ki. Ezért azoknak, akik odafigyelnek a súlyukra, korlátozniuk kell a mennyiségét az étrendjükben.

A posztoperatív időszakban lévő betegek

A méz lassíthatja a véralvadást, ezért azoknak, akik nemrégiben műtéten estek át, konzultálniuk kell orvosukkal fogyasztása előtt.

Gyógyszert szedő emberek

A nyers méz kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, beleértve a vérhígítókat, antibiotikumokat, fenitoint tartalmazó epilepszia gyógyszereket és a vércukorszint-csökkentő gyógyszereket. Ez csökkentheti a gyógyszer hatékonyságát vagy növelheti a mellékhatások kockázatát.

Kapcsolódó írásaink