Életmód
Mégsem ártalmatlanok a fűszerek?
Lehetséges egészségügyi kockázatok

A legnagyobb veszélyt azok az adalékanyagok jelentik, amelyek füstölt ízt és aromát adnak a fűszereknek. A szakember szerint az ilyen ízek gyakran nitriteket és nitrátokat tartalmaznak, amelyek reakcióba léphetnek a DNS megváltoztatásával és növelhetik a rák kockázatát.
Kerüld a penészgombákra utaló fűszereket is: a penészgombák olyan méreganyagokat termelhetnek, amelyek károsítják a májat.
A nehézfémekkel, például ólommal és kadmiummal szennyezett, gyenge minőségű fűszerek is veszélyesek. Lassan felhalmozódnak a szervezetben, és mérgező hatással vannak a belső szervekre.
Ezenkívül néhány gátlástalan gyártó szintetikus színezékeket, aromákat és tartósítószereket ad a fűszerekhez, hogy javítsa a termék ízét és megjelenését.
Az egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében a szakértő azt javasolja, hogy gondosan olvassuk el a csomagoláson található összetevőket, és kerüljük azokat a fűszereket, amelyekben hosszú a listája az ismeretlen összetevőknek.