Életmód
Így lesz a salátából kalóriabomba
A szósz a fő ellenség

A legveszélyesebb a salátában nem a friss zöldségek, hanem a hozzáadott szósz típusa és mennyisége. Túl sok öntet egy tápláló ételt igazi kalóriabombává változtathat, amely telítődik zsírokkal, cukorral és nátriummal.
Kérjük külön a szószt!
Az egyik fő probléma a túlzott mennyiségű szósz. Ez a hiba könnyű ételt kalóriában, zsírban és nátriumban gazdag étellé változtathatja.
A táplálkozási szakértők szerint a túlzott öntet hozzáadása ronthatja az egészséges saláta minőségét. Azt javasolják, hogy ne öntsünk szószokat közvetlenül az összetevőkre. Ehelyett jobb, ha külön kérjük a szószt.
Más szakértők azt tanácsolják, hogy négy pohár zöldséghez csak 1-2 evőkanál öntetet adjunk, hogy megőrizzük az egyensúlyt és ne veszítsük el a tápértékét. Különösen óvatosan kell bánni az úgynevezett „krémes” öntetekkel, mint a „Caesar”, „Ranch” vagy „Blue Cheese”, amelyek általában 114-170 kcal-t tartalmaznak egy evőkanálban – írja a sport.kz.
Hogyan kerülhetjük el a felesleges kalóriákat és adalékanyagokat
Hogy ne lépje túl a kalóriabevitelt, amikor otthonon kívül eszik, kérje, hogy a dresszinget külön hozzák. Így ön is ellenőrizheti a szósz mennyiségét.
Ezenkívül fontos, hogy házi vagy egészségesebb önteteket válasszon. A kereskedelmi forgalomban kapható szószok gyakran nagy mennyiségű adalékanyagot tartalmaznak. Jobb, ha egyszerű kombinációkat készít olívaolaj, citrom, ecet vagy természetes fűszernövények alapján.
Egyes bolti szószok magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, mesterséges édesítőszereket, tartósítószereket és magas nátriumtartalmat tartalmaznak, ami káros lehet az egészségre.
Végül is a saláta elkészítésének legnagyobb hibája nem a zöldségekben, hanem a választott öntetben rejlik. Ha helyesen választja meg a fajtáját és mennyiségét, megőrizheti az étel összes tápértékét, kiemelheti az ízét és elkerülheti a felesleges kalóriákat.