Életmód
Tíz étel, amely tisztítja a májat az egészséges méregtelenítésért
Könnyen beszerezhetőek

A máj az egyik legfontosabb szerv az általános egészségünk szempontjából, ezért a gondozása kiemelt fontosságú kell, hogy legyen. A májnak számos funkciója van, ezek egyike a salakanyagok epe formájában történő eltávolítása a szervezetből. Ezért fontos, hogy a máj egészséges maradjon.
Az egészségtelen máj hosszú távon több egészségügyi problémát okozhat, ezért van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani a gondozása során. Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást, a magas zsírtartalmú ételeket és az egyszerű cukrokat, mivel ez a legjobb módja annak, hogy a máj tisztán és jól működjön. Emellett rendszeresen kell mozogni és egészséges ételeket választani.
Íme a legjobb májbarát ételek:
Áfonya
Fogyasszunk antioxidánsokban gazdag ételeket a máj tisztítása és a méreganyagok csökkentése érdekében. Tanulmányok kimutatták, hogy az olyan ételek, mint az áfonya, nemcsak gazdagok antioxidánsokban, amelyek védik a májat a szabad gyököktől, hanem gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek, és gátolhatják a rákos sejtek növekedését a májban.
Leveles zöldségek és keresztesvirágú zöldségek
A leveles zöldségek egy másik olyan élelmiszer, amely gazdag antioxidáns tulajdonságokban. Az olyan ételek, mint a kelkáposzta, a káposzta és a rukkola, szintén nagyszerű klorofillforrások, amely egy természetes vegyület, amely méregtelenítő tulajdonságairól és a májfunkció javítására való képességéről ismert.
A keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli, a karfiol és a kelbimbó, arról is ismertek, hogy javítják a máj egészségét és védik a májsejteket. Egy egereken végzett tanulmány kimutatta, hogy a brokkoli jelentős szerepet játszott a zsírmájbetegség kockázatának csökkentésében.
Paradicsom
A paradicsom antioxidánsokban gazdag, amelyek védik a májat a szabad gyököktől, és segítenek a szervezetben lévő szennyeződések eltávolításában. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a paradicsom segíthet csökkenteni a zsírmáj kockázatát, amely cirrózishoz, a máj hegesedéséhez vagy akár májrákhoz vezethet.
Cékla
A céklát is ajánlják antioxidánsokban gazdag élelmiszerként, amelyhez a máj egészségének megőrzése érdekében fordulhat. Tanulmányok kimutatták, hogy a céklalé védi a májat a szabad gyökök károsodásától és az oxidatív stressztől. Csökkentheti a szerv körül felhalmozódó zsírt is.
Lenmag
A koleszterinszint csökkentésétől bizonyos betegségek kockázatának csökkentéséig a lenmag számos egészségügyi előnnyel jár. Magas az omega-3 zsírsavtartalma, amelyről a tanulmányok kimutatták, hogy segíthet csökkenteni a máj körül felhalmozódó zsírt.
Lazac és más zsíros halak
Egy másik omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszer a zsíros hal, amelybe tartozik a lazac, a makréla, a hering, a szardínia és a tonhal. Az omega-3 zsírsavakról ismert, hogy csökkentik a gyulladást. Az öregedésgátló szépségápolási ételként ismert (és sok híresség kedvence), a lazac köztudottan jót tesz az agy és a bélrendszer egészségének, miközben csökkenti a májzsírt is.
Kávé
Ha további okra van szüksége a napi kávéfogyasztás igazolására, a tanulmányok kimutatták, hogy a kávéfogyasztás számos különböző májbetegség megelőzésében segíthet. Egy 2016-os tanulmány kimutatta, hogy a kávé csökkentheti a zsírmáj kockázatát, egy másik, ugyanebben az évben végzett tanulmány pedig azt mutatja, hogy két csésze kávé elfogyasztása segíthet megvédeni a maradandó májkárosodástól, ha már krónikus májbetegségben szenved.
Olívaolaj
Ez az egyik legjobb főzőolaj, és akár naponta is fogyasztható. Az olívaolaj egy erőmű, és számos egészségügyi előnnyel jár, például segít a cukorbetegség leküzdésében, javítja a szív és a bélrendszer egészségét, erősíti a csontokat és csökkenti a magas vérnyomást. Ami a májat illeti, a tanulmányok kimutatták, hogy az olívaolaj csökkentheti a máj körüli gyulladást és zsírlerakódást, valamint csökkentheti a megemelkedett májenzimszinteket.
Fokhagyma
Amellett, hogy ízt ad bármilyen ételhez, a fokhagyma tele van ásványi anyagokkal, kénvegyületekkel, A- és C-vitaminnal, valamint rostokkal, amelyek elősegítik az egészséget és megelőzik a betegségeket. Ismert, hogy erősíti az immunrendszert és véd a gyulladások ellen, valamint segíthet megvédeni bizonyos rákos megbetegedésektől és csökkentheti a vérnyomást. Emellett az egyik legjobb májméregtelenítő étel. Tanulmányok kimutatták, hogy a fokhagyma segíthet csökkenteni a szervek körüli zsírt és a májbetegségek kockázatát.
Diófélék
A dió, a mogyoró és a mandula rengeteg tápértékkel rendelkezik (antioxidánsokat, rostot, E-vitamint és egészséges zsírokat tartalmaz, hogy csak néhányat említsünk), és nagyszerű snack-opciót jelentenek. Néhány egészségügyi előnye a koleszterinszint fenntartása vagy csökkentése.