Életmód

Nyolc étel, amely kordában tartja a koleszterint

Érdemes beépíteni a napi étrendbe

A táplálkozási szakértő a diófélék, az avokádó, az extra szűz olívaolaj, a chia mag, a makadámia dió, a pisztácia, a lenmag és a hal minél gyakrabbi fogyasztását javasolja.

Nyolc étel, amely kordában tartja a koleszterint
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/Garo

Ezek az ételek gazdagok egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsavakban, beleértve az olajsavat és az omega-3-at, valamint élelmi rostokban, amelyek csökkentik a koleszterin felszívódását a belekben.

Lyusik megjegyezte, hogy a lazac az omega-3 zsírsavak mellett káliummal és magnéziummal is ellátja a szervezetet.

Ezek segítenek normalizálni a vérnyomást, javítják a vérkeringést és csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az orvos arra is emlékeztetett, hogy a koleszterin minden állat és ember sejthártyájában jelen van.

Ez a zsírszerű anyag fontos szerepet játszik a sejtek működésének szabályozásában: koleszterin nélkül az epesavak, a D-vitamin és egyes hormonok nem tudnának szintetizálódni.

Emellett a szakértő megjegyezte, hogy a megemelkedett koleszterinszint veszélyesnek tekinthető – összefüggésben áll az érelmeszesedés kockázatával – írta meg a sports.kz.

A túlzott koleszterinszintet gyakran a nagy mennyiségű egyszerű szénhidrát, telített és transzzsír okozza az étrendben.

Kapcsolódó írásaink