Életmód
Egy pohár egészség: ezért egyen ebből minden nap
Az immunrendszere, a csontjai és a szíve is hálás lesz érte

Bár a legtöbb ember időnként eszik joghurtot, valójában jóval gyakrabban – lehetőség szerint naponta – kellene fogyasztani. A tested hálás lesz érte.
Ezért érdemes minden nap joghurtot enni
1. Erősíti az immunrendszert
Az immunrendszer nemcsak vitaminokra épül, amelyek részt vesznek az immunsejtek termelésében – a védekezés nagy része a bélrendszerben zajlik, ahol a káros baktériumokat és azok mérgeit kell kordában tartani.
A joghurtban található probiotikus baktériumok tejsavat termelnek, amely mérgező a káros kórokozók számára. Ez a tejsav támogatja a bélflóra egyensúlyát, így az immunrendszer hatékonyabban tud a vírusokkal és más betolakodókkal foglalkozni, írta a Fitforfun.
A braunschweigi Helmholtz Központ kutatásai szerint a probiotikumok növelik a bél nyálkahártyájának ellenálló képességét is.
2. Gyulladáscsökkentő hatású
Különösen túlsúlyos embereknél gyakoriak a lappangó, krónikus gyulladások, amelyek hosszú távon hozzájárulhatnak többek között a 2-es típusú cukorbetegséghez, szívbetegségekhez vagy ízületi problémákhoz.
A joghurtban található probiotikus baktériumok B5- és B12-vitaminokat is termelnek, amelyek gyulladáscsökkentő és regeneráló hatásúak. Napi kb. 200 gramm joghurt fogyasztása mellett körülbelül 8 hét elteltével már mérhető javulás mutatkozott a vizsgált személyeknél.
Egy 2020-as brit tanulmány szerint ez a hatás egyes daganatos betegségek, például az emlőrák ellen is védelmet nyújthat.
3. Erősíti a szívet
Az Oxfordi Egyetem 2018-as kutatása szerint a napi joghurtfogyasztás férfiaknál kb. 20%-kal, nőknél pedig akár 30%-kal csökkentheti a szívroham kockázatát.
Ennek oka, hogy a tejsavbaktériumok megkötik és lebontják az ételekből származó felesleges sót, ezáltal segítik a vérnyomás normál szinten tartását.
4. Támogatja a csontokat és a fogakat
A joghurt magas kalciumtartalma miatt is értékes: egy felnőtt napi igénye kb. 1000 mg, és egy 250 grammos joghurt már a napi szükséglet egyharmadát fedezi.
A kalcium különösen fontos a csontképzéshez, regenerációhoz és a fogak egészségéhez, valamint a joghurtban található B-vitaminok a fogíny egészségét is támogatják.
A rendszeres joghurtfogyasztás erősebb csontokat és szebb mosolyt eredményez.
5. Csökkenti a hüvelyi fertőzések kockázatát
A joghurt fogyasztása nőknél segíthet a hüvelyi fertőzések megelőzésében is. Az ajánlott mennyiség itt hetente legalább három adag.
Nem mindenkinek ajánlott
Akik laktózérzékenyek, azoknál a joghurt hasmenést, puffadást vagy hasi fájdalmat okozhat. Nekik érdemes laktózmentes változatot választani, vagy egyeztetniük orvossal.