Életmód

Egy pohár egészség: ezért egyen ebből minden nap

Az immunrendszere, a csontjai és a szíve is hálás lesz érte

A fermentált tejtermék nemcsak finom, de valóságos szuperélelmiszer is, tele van olyan tápanyagokkal, amelyekre a szervezetnek szüksége van: fehérjék, vitaminok, kalcium, probiotikus baktériumok és még sok más értékes összetevő.

Egy pohár egészség: ezért egyen ebből minden nap
A túró, kefir és joghurt fogyasztása jó hatást gyakorol a szervezet bélmikroflórájának erősítésére (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/BSIP/OLIEL

Bár a legtöbb ember időnként eszik joghurtot, valójában jóval gyakrabban – lehetőség szerint naponta – kellene fogyasztani. A tested hálás lesz érte.

Ezért érdemes minden nap joghurtot enni

1. Erősíti az immunrendszert

Az immunrendszer nemcsak vitaminokra épül, amelyek részt vesznek az immunsejtek termelésében – a védekezés nagy része a bélrendszerben zajlik, ahol a káros baktériumokat és azok mérgeit kell kordában tartani.

A joghurtban található probiotikus baktériumok tejsavat termelnek, amely mérgező a káros kórokozók számára. Ez a tejsav támogatja a bélflóra egyensúlyát, így az immunrendszer hatékonyabban tud a vírusokkal és más betolakodókkal foglalkozni, írta a Fitforfun.

A braunschweigi Helmholtz Központ kutatásai szerint a probiotikumok növelik a bél nyálkahártyájának ellenálló képességét is.

2. Gyulladáscsökkentő hatású

Különösen túlsúlyos embereknél gyakoriak a lappangó, krónikus gyulladások, amelyek hosszú távon hozzájárulhatnak többek között a 2-es típusú cukorbetegséghez, szívbetegségekhez vagy ízületi problémákhoz.

A joghurtban található probiotikus baktériumok B5- és B12-vitaminokat is termelnek, amelyek gyulladáscsökkentő és regeneráló hatásúak. Napi kb. 200 gramm joghurt fogyasztása mellett körülbelül 8 hét elteltével már mérhető javulás mutatkozott a vizsgált személyeknél.

Egy 2020-as brit tanulmány szerint ez a hatás egyes daganatos betegségek, például az emlőrák ellen is védelmet nyújthat.

3. Erősíti a szívet

Az Oxfordi Egyetem 2018-as kutatása szerint a napi joghurtfogyasztás férfiaknál kb. 20%-kal, nőknél pedig akár 30%-kal csökkentheti a szívroham kockázatát.

Ennek oka, hogy a tejsavbaktériumok megkötik és lebontják az ételekből származó felesleges sót, ezáltal segítik a vérnyomás normál szinten tartását.

4. Támogatja a csontokat és a fogakat

A joghurt magas kalciumtartalma miatt is értékes: egy felnőtt napi igénye kb. 1000 mg, és egy 250 grammos joghurt már a napi szükséglet egyharmadát fedezi.

A kalcium különösen fontos a csontképzéshez, regenerációhoz és a fogak egészségéhez, valamint a joghurtban található B-vitaminok a fogíny egészségét is támogatják.

A rendszeres joghurtfogyasztás erősebb csontokat és szebb mosolyt eredményez.

5. Csökkenti a hüvelyi fertőzések kockázatát

A joghurt fogyasztása nőknél segíthet a hüvelyi fertőzések megelőzésében is. Az ajánlott mennyiség itt hetente legalább három adag.

Nem mindenkinek ajánlott

Akik laktózérzékenyek, azoknál a joghurt hasmenést, puffadást vagy hasi fájdalmat okozhat. Nekik érdemes laktózmentes változatot választani, vagy egyeztetniük orvossal.

Kapcsolódó írásaink