Életmód

Tudósok kifejlesztettek egy koktélt, ami javítja az agyműködést

Egyszerű és biztonságos módszer a neurodegeneratív betegségek megelőzésére

A Dél-Floridai Egyetem (USF Health) kutatói egy többféle törzsből álló probiotikus koktélt fejlesztettek ki, amely csökkentheti az Alzheimer-kór és más demenciaformák kialakulásának kockázatát – írja a Championat.com.

Tudósok kifejlesztettek egy koktélt, ami javítja az agyműködést
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/GPR/Science/Gorodenkoff Productions

A fő hatásmechanizmus a bélben fellépő gyulladás csökkentése, amely neurodegeneratív folyamatokkal van összefüggésben.

Dr. Hariom Yadav vezetésével kifejlesztett, speciálisan válogatott jótékony baktériumkeverék ígéretes eredményeket mutatott egérkísérletekben. A probiotikummal kezelt állatok javuló kognitív képességeket mutattak a memória- és orientációs teszteken.

A tudósok felfedezték, hogy a szivárgó bél szindróma, egy olyan állapot, amelyben káros anyagok kerülnek a véráramba, szisztémás gyulladást vált ki, amely eléri az agyat. Ez károsítja az idegsejteket és felgyorsítja a demencia kialakulását. A probiotikus koktél erősíti a bélbarriert, csökkenti a gyulladásos fehérjék szintjét és védi a vér-agy gátat.

Bár klinikai vizsgálatokra van szükség az embereken végzett hatékonyság megerősítéséhez, a tanulmány szerzői optimisták, hogy a jövőben a mikrobiom korrekcióján keresztül egy egyszerű és biztonságos módszert kívánnak kínálni a neurodegeneratív betegségek megelőzésére.

A tanulmány a Nature Scientific Reports című folyóiratban jelent meg.

Kapcsolódó írásaink