Életmód

Mikor együnk étcsokoládét a fogyás és a szív egészsége érdekében?

Eltérő hatás

A nap bizonyos szakaszaiban fogyasztott étcsokoládé segíthet a fogyásban és javíthatja a szív egészségét. A reggeli és esti fogyasztásnak eltérő hatása van az étvágyra, az anyagcserére, a vércukorszintre és a szív- és érrendszeri egészségre – írja a Sports.kz az Rbc.ua-ra hivatkozva.

Mikor együnk étcsokoládét a fogyás és a szív egészsége érdekében?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Mint Images/Mint Images

Mikor kell enni a hangulat javítása érdekében

Délutáni nassolnivalóként fogyasztva az étcsokoládé koffeintartalma és természetes stimulánsai javíthatják a hangulatot és segíthetnek leküzdeni a déli depressziót anélkül, hogy a vércukorszint észrevehetően csökkenne.

Az étcsokoládé javíthatja a hangulatot azáltal, hogy támogatja a bélmikrobiomot (az emésztőrendszerben található baktériumokat).

A tanulmány megállapította, hogy azok az emberek, akik 85%-os kakaótartalmú étcsokoládét fogyasztottak, jobb hangulatot tapasztaltak, mint az a csoport, amelyik 75%-os édességet fogyasztott. Ez a jótékony bélbaktériumok magasabb szintjének köszönhető.

Fogyáshoz

A fogyás szempontjából a legjobb reggel enni étcsokoládét. A tanulmányban a résztvevők, akik reggel ettek csokoládét, nem híztak. Ezenkívül a következőket érezték:

- az édesség utáni vágy csökkentése

- étvágytalanság

- alacsony éhomi vércukorszint

- kisebb derékbőség.

Az étcsokoládé gyulladáscsökkentő és zsírcsökkentő tulajdonságai elősegíthetik a fogyást azáltal, hogy növelik a szervezet energiafelhasználását.

Más antioxidánsok és ásványi anyagok (mint például a réz és a mangán) tovább segíthetik a testsúlyszabályozást a vérkeringés, az anyagcsere és az energiatermelés javításával.

A legjobb idő a szív egészségére

Az étcsokoládé korábbi, például reggeli fogyasztása jobb lehet a szív egészségének. A reggeli fogyasztása segít szabályozni a vércukorszintet és csökkenti az étvágyat az esti fogyasztáshoz képest.

A csokoládé 37%-kal alacsonyabb szívbetegség, szívroham és stroke kockázattal jár.

Az étcsokoládé flavonoidjai számos szív- és érrendszeri előnnyel járnak, többek között:

- az erek ellazulása.

- vérnyomás csökkentése.

- gyulladáscsökkentés.

Az étcsokoládé tápértéke

Egy 30 g-os adag 70-85% kakaótartalmú étcsokoládé a következőket tartalmazza:

— kalória -170

- zsír - 12,1 g

- fehérje - 2,21 g

- rost - 3,09 g

- szénhidrátok - 13 g

- cukor - 6,8 g

- réz - 0,5 mg

— vas — 3,37 mg

- magnézium - 64,6 mg

- cink - 0,93 mg.

Tippek az étcsokoládé fogyasztásához

A sötét csokoládé előnyeinek maximális kihasználása érdekében kövesse az alábbi tippeket:

– Kerüld a hozzáadott cukrot – ez általában az alacsonyabb kakaótartalmú, vagy karamellhez hasonló ízesítőket tartalmazó étcsokoládé termékekben található meg.

- Legyen óvatos a koffeinnel - az étcsokoládé természetes módon tartalmaz stimuláns vegyületeket

- ellenőrizd a kalóriatartalmat - az étcsokoládé nagyon magas kalóriatartalmú lehet, ezért nem szabad túlzásba vinni.

Kapcsolódó írásaink