Életmód

Cikória vagy kávé diéta közben

Melyiket jobb választani a kilók leolvasztásához?

Kiderült, hogy a kávé vagy a cikória kalóriadúsabb.

Cikória vagy kávé diéta közben
A cikória rostot, keményítőt, tápanyagokat és inzulint is tartalmaz
Fotó: NorthFoto

A kávé világszerte népszerű, de a közelmúltban egy másik régóta ismert ital is megjelent a piacon – a cikória. Gyakran tekintik a kávé egészséges alternatívájának.

Ma megvizsgáljuk, mi az egészségesebb - cikória vagy kávé, és azt is, hogy mit érdemesebb választani fogyáskor.

Mint tudják, a kávét pörkölt, őrölt babból készítik. Nagyon aromás, és számos különféle ital alapja.

Eközben a cikóriát egy pitypangfélék családjába tartozó virágos növényből vonják ki. A gyökerekből sűrű pasztát vagy port készítenek, amelyet aztán főzéshez lehet felhasználni.

A kettő közötti fő különbség a kávé koffeintartalma, ami szorongást, álmatlanságot és szapora szívverést okozhat.

Ugyanakkor a cikória rostot (prebiotikumot), keményítőt, tápanyagokat és inzulint is tartalmaz.

Ha arról beszélünk, hogy melyik kalória a kávé vagy a cikória, akkor a kérdés némileg bonyolultabb.

100 gramm kávébab körülbelül 230 kcal-t tartalmaz. De nem szabad elfelejteni, hogy a pörkölés mértékével ez az érték akár 330 kcal-ra is emelkedhet. Ezenkívül az emberek fogyasztás közben eltérő mennyiségű kávét fogyasztanak. Az ital legkalóriadúsabb része a szirup, a tej és a tejszín.

A pépes cikória kalóriatartalma körülbelül 375 kcal (minden a gyártótól függ), por formájában pedig körülbelül 275 kcal. Az ilyen ital végső energiaértéke a márkaválasztástól, a termék típusától, valamint a hozzáadott víz mennyiségétől függ.

Cikória vagy kávé fogyás közben

Amikor kávét vagy cikóriát választ, el kell döntenie a célt, mert az italok eltérő hatással vannak a szervezetre.

Igen, a kávé csökkenti az étvágyat, felgyorsítja az anyagcserét, és javíthatja a zsírégetést. Az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtára szerint az elhízás kockázatát is csökkenti.

A cikória pozitív hatással van az emésztésre, csökkenti az édesség utáni sóvárgást, és kíméletes a gyomor-bél traktushoz. Ahogyan azt a tanulmányok is megjegyzik, az inulin a bélmikrobiom, az étvágy és az inzulinérzékenység befolyásolásával csökkentheti a testsúlyt.

Kapcsolódó írásaink