Életmód
50 éves kor után növelik a stroke kockázatát
A szakértők szerint

Milyen húst érdemes 50 év után korlátozni?
Feldolgozott húskészítmények
Ez a kategória a következőket tartalmazza:
-
sonka,
-
kolbászok,
-
kolbászok és hasonló termékek.
Számos tanulmány megerősíti, hogy a feldolgozott hús sókat, nitriteket és tartósítószereket tartalmaz, amelyek negatívan befolyásolhatják az egészséget. Az ilyen termékek rendszeres fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az emésztőrendszeri rák fokozott kockázatával jár.
Füstölt hús
A dohányzás egy olyan módszer, amelynek során a rákkeltő vegyületek felhalmozódnak az élelmiszerekben. Ezenkívül az ipari termelésben gyakran használnak aromákat, ízfokozókat és stabilizátorokat. Mindez extra terhet jelent a máj, a hasnyálmirigy és más szervek számára. 50 év felett jobb kizárni az ilyen termékeket az étrendből.
Zsíros hús
A magas zsírtartalmú fajták (pl. zsíros sertéshús, bárányhús) emelik a koleszterinszintet és növelik a következők kockázatát:
-
magas vérnyomás,
-
érelmeszesedés,
-
stroke és egyéb szív- és érrendszeri rendellenességek.
Az étrend zsírtartalmának szabályozása nemcsak az idősek, hanem mindenki számára fontos, aki törődik az egészségével.
Feldolgozott húskészítmények
A konzervek, pástétomok és félkész húskészítmények gyakran tartalmaznak:
-
túlzott sómennyiség,
-
szintetikus adalékanyagok,
-
alacsony minőségű zsír.
Az ilyen ételek rontják a gyomor-bél traktus működését, és nem biztosítják a szervezet számára a szükséges előnyöket.
Vörös hús
A marha-, sertés- és bárányhús telített zsírok és koleszterin forrása. Ezek túlzott fogyasztása hozzájárulhat a szívbetegségek kialakulásához. Jobb, ha a sovány fajtákat részesítjük előnyben, vagy a vörös húst baromfival és hallal helyettesítjük, különösen a sütés nélkül elkészített húsokkal - írta meg a Pravda.