Életmód

50 éves kor után növelik a stroke kockázatát

A szakértők szerint

Az életkorral a szervezet igényei változnak, és a táplálkozásnak ezt figyelembe kell vennie. Különösen fontos a húsfogyasztás újragondolása: egyes húsfajták krónikus betegségek kialakulását válthatják ki, különösen az 50 év felettieknél.

50 éves kor után növelik a stroke kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Milyen húst érdemes 50 év után korlátozni?

Feldolgozott húskészítmények

Ez a kategória a következőket tartalmazza:

  • sonka,

  • kolbászok,

  • kolbászok és hasonló termékek.

Számos tanulmány megerősíti, hogy a feldolgozott hús sókat, nitriteket és tartósítószereket tartalmaz, amelyek negatívan befolyásolhatják az egészséget. Az ilyen termékek rendszeres fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az emésztőrendszeri rák fokozott kockázatával jár.

Füstölt hús

A dohányzás egy olyan módszer, amelynek során a rákkeltő vegyületek felhalmozódnak az élelmiszerekben. Ezenkívül az ipari termelésben gyakran használnak aromákat, ízfokozókat és stabilizátorokat. Mindez extra terhet jelent a máj, a hasnyálmirigy és más szervek számára. 50 év felett jobb kizárni az ilyen termékeket az étrendből.

Zsíros hús

A magas zsírtartalmú fajták (pl. zsíros sertéshús, bárányhús) emelik a koleszterinszintet és növelik a következők kockázatát:

  • magas vérnyomás,

  • érelmeszesedés,

  • stroke és egyéb szív- és érrendszeri rendellenességek.

Az étrend zsírtartalmának szabályozása nemcsak az idősek, hanem mindenki számára fontos, aki törődik az egészségével.

Feldolgozott húskészítmények

A konzervek, pástétomok és félkész húskészítmények gyakran tartalmaznak:

  • túlzott sómennyiség,

  • szintetikus adalékanyagok,

  • alacsony minőségű zsír.

Az ilyen ételek rontják a gyomor-bél traktus működését, és nem biztosítják a szervezet számára a szükséges előnyöket.

Vörös hús

A marha-, sertés- és bárányhús telített zsírok és koleszterin forrása. Ezek túlzott fogyasztása hozzájárulhat a szívbetegségek kialakulásához. Jobb, ha a sovány fajtákat részesítjük előnyben, vagy a vörös húst baromfival és hallal helyettesítjük, különösen a sütés nélkül elkészített húsokkal - írta meg a Pravda.

Kapcsolódó írásaink