Életmód

Az orvos megnevezte a legveszélyesebb kávéfajtát

Nem instant, és még csak nem is 3 az 1-ben

A kávé veszélyeit illetően általában két jelölt kerül először a vádlottak padjára: a kétes eredetű instant kávépor és az édes „3 az 1-ben” hihetetlenül magas cukortartalommal. Hozzászoktunk, hogy ezeket tekintjük a kávévilág fő „gonoszainak”. Egy táplálkozási szakértő szerint azonban a fő kockázat ott rejtőzhet, ahol a legkevésbé számítanánk rá – írja az Edimdoma.ru.

Az orvos megnevezte a legveszélyesebb kávéfajtát
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Igor Stevanovic

A szakértő fő panasza a kapszulákkal kapcsolatban egy furán nevű anyaggal kapcsolatos. Ez egy illékony szerves vegyület, amely természetes módon keletkezik a termékek bármilyen hőkezelése során, beleértve a kávébab pörkölését is. Jelenléte a kávéban normális. A probléma azonban más.

„A lezárt kapszulákban, különösen az alumínium kapszulákban, a furánok hosszú távú tárolás során felhalmozódhatnak. Ezek olyan vegyületek, amelyek a kávépörkölés során képződnek, és rákkeltő hatásúak lehetnek” – magyarázza Elena Solomatina.

Hogyan működik? Egy nyitott csomag kávébabban vagy őrölt kávéban a furánok fokozatosan elpárolognak. Egy szorosan lezárt kapszulában „bezárva” maradnak. Minél tovább van egy ilyen kapszula a bolt polcán vagy a konyhaszekrényben, annál nagyobb lehet ennek a potenciálisan veszélyes anyagnak a koncentrációja.

A koffein-túladagolás váratlan kockázata

A kapszulás kávé második veszélye kevésbé nyilvánvaló, és a termelés gazdaságosságához kapcsolódik. A termék megfizethetőbbé tétele érdekében a gyártók gyakran nem 100%-os arabicát használnak, hanem robustával kevert kávét.

A robusta egy olcsóbb kávéfajta, amelynek nemcsak keserű az íze, hanem sokkal magasabb a koffeintartalma is (2-3-szor magasabb, mint az arabicáé).

„Az orvos azt is megjegyezte, hogy a kapszulás kávé gyakran több koffeint tartalmaz az olcsóbb fajták használata miatt, ami túladagoláshoz vezethet” – mondta a forrás.

Ennek eredményeként a szokásos 2-3 csésze kapszulás kávé elfogyasztása során észrevétlenül bejuthat a szervezetbe egy adag koffein, ami túlzott izgatottságot, szorongást, megnövekedett pulzusszámot és alvási problémákat okozhat. A kényelem és az elkészítési sebesség csak arra ösztönöz, hogy újabb „ártalmatlan” csészét igyunk meg.

Szóval, ki kellene dobnia a kávéfőzőjét? Szakértői ítélet

A vészjósló figyelmeztetések ellenére sem kell pánikba esni és megszabadulni a kapszulás kávéfőzőtől. Maga Elena Solomatina tesz egy fontos pontosítást, ami mindent megváltoztat.

„A szakember hangsúlyozta, hogy a kapszulás kávé nem veszélyesebb, mint más formák; a lényeg a mértékletesség.”

A furánok kockázata elsősorban a hosszú távú tároláshoz, a koffein-túladagolás veszélye pedig a túlzott fogyasztáshoz kapcsolódik. Így a „legveszélyesebb kávé” nem annyira egy adott típus, mint inkább a fogyasztási mintázat.

Hogyan védheti meg magát egy kapszulás kávé szerelmese?

Figyelj a lejárati dátumra. Próbálj friss tételekből származó kapszulákat vásárolni, és ne tárold őket évekig. Minél frissebb a termék, annál kisebb a furánok felhalmozódásának kockázata.

Ismerd a korlátaidat. Korlátozd a napi bevitelt 1-2 kapszulára, különösen, ha nem vagy biztos a bennük használt kávé típusában.

Tanulmányozza az összetételt. Egyes gyártók feltüntetik a fajtaösszetételt (például "100% Arabica"). Ha koffeinérzékeny, részesítse előnyben ezeket a lehetőségeket.

Figyelj a tested jelzéseire. Ha kávéfogyasztás után idegesnek érzed magad, vagy heves szívverésed van, érdemes lehet csökkenteni az adagot, vagy más márkájú kapszulára váltani.

Kényelme és összetétele miatt a kapszulás kávé valóban rejtett kockázatokat rejthet. Ésszerű megközelítéssel, a lejárati dátumok betartásával és mértékletes fogyasztással azonban ugyanolyan biztonságos (és ízletes) ital marad, mint bármely más, minőségi kávébabokból főzött kávé.

Kapcsolódó írásaink