Életmód
Befolyásolják a bőrt, a vérnyomást és az étvágyat
Tönkreteheti az alvást és a hangulatot

Miért veszélyes a cukor?
A hozzáadott cukor nem csak üres kalória. Idővel, ha túl sokat fogyaszt belőle:
-
növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát;
-
megzavarja az anyagcserét;
-
növeli a vérnyomást;
-
felgyorsítja a bőr öregedési folyamatát;
-
befolyásolja az alvást és a hangulatot.
A fő veszély az, hogy gyakran nem vesszük észre, mennyire túlzottan fogyasztunk cukrot. És ez nem csak a mérlegen tükröződik.
5 mindennapi jel, hogy túl sok cukor van az étrendedben
1. Állandó éhségérzet és súlygyarapodás
Ha folyamatosan enni akarsz, még egy kiadós étkezés után is, és az édességek inkább érzelmi örömet okoznak, mint jóllakottságot, akkor ez egy vészharang. A cukor megzavarja a leptin, az étvágyat szabályozó hormon működését.
2. Ingerlékenység és fáradtság
A vércukorszint hirtelen megugrása energia-„ingadozásokat” okoz – energialöketet érez, majd csökkenést. Az eredmény fáradtság, álmosság, ingerlékenység. Az ételek kezdenek „nem elég édesnek” tűnni.
3. Magas vérnyomás
Ha a tonométer egyre magasabb értékeket mutat , nemcsak a sóra, hanem a cukorra is érdemes gondolni. A túlzott mennyisége negatívan hat az erekre és magas vérnyomás kialakulásához vezethet.
4. Bőr- és ízületi állapot
A túlzott cukorfogyasztás gyulladásos folyamatokat indít el. Ennek eredményeként - korai ráncok, pattanások, ízületi fájdalmak. A test szó szerint belülről "kopik".
5. Alvási problémák
Az álmatlanság nem mindig a stressz következménye. Gyakran a túlzott glükózszint váltja ki , amely zavarja a melatonin, az alváshormon termelődését. A cirkadián ritmus felborul, és éjszaka nem lehet teljesen felépülni - írta meg a Pravda.