Életmód

Tényleg meg lehet enni a görögdinnye héját?

A válasz mindenkit meglep

A görögdinnye héja nem csak hulladék. A világ számos konyhájában pácolják, párolják vagy salátákhoz adják. De valóban biztonságos és egészséges-e a görögdinnye héjának fogyasztása?

Tényleg meg lehet enni a görögdinnye héját?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Julie Stefanski dietetikus szerint a héj nagyon gazdag rostokban, ami a görögdinnye külső részét nagyon hasznossá teszi. A héjban található rostok többsége oldhatatlan, ami elősegíti a bélműködést. Kis mennyiségben oldható rost is található benne, amely segít csökkenteni a koleszterinszintet - írja az Rbc.ua.

Mivel a görögdinnye héja nagyon rostos, az emésztőrendszernek időbe telhet, amíg hozzászokik.

A görögdinnye héja citrullint tartalmaz, egy aminosavat, amely javíthatja az edzés teljesítményét és a vérkeringést.

Egy pohár görögdinnye körülbelül 250-300 mg citrullint tartalmaz. A héjában körülbelül 60%-kal több található, mint a piros húsában.

Ha egy pohárnyi héjat adunk a turmixhoz, több citrullint vehetünk magunkhoz. A szív- és érrendszer, valamint az izom működésének javításához azonban napi 3-6 g citrullin szükséges.

A héj táplálóbb lehet, mint a hús

A görögdinnye héja C-vitamint, B6-vitamint, béta-karotint, kalciumot, rostokat, cinket és foszfort tartalmaz, amely fontos ásványi anyag, amely támogatja az idegek és az izmok normális működését.

Körülbelül 1-1,5 pohár héjat kell elfogyasztani ahhoz, hogy jelentős mennyiséget vegyünk fel ezekből a vitaminokból, ásványi anyagokból és antioxidánsokból.

Mit kell tenni fogyasztás előtt

A görögdinnyét mindig folyó víz alatt kell megmosni, mielőtt felvágjuk, még akkor is, ha csak a húsát eszünk. A külső zöld héj megtisztítása segíthet eltávolítani a szennyeződéseket.

A kés áthatol a külső részen, ezért még akkor is, ha nem használja a görögdinnye héját, mindig alaposan meg kell mosni kívülről, hogy a baktériumok ne kerüljenek be a belsejébe.

A tiszta görögdinnye héja általában biztonságosan fogyasztható, de sok rostot tartalmaz, ezért jobb, ha fokozatosan vezetjük be az étrendbe, hogy elkerüljük az emésztési problémákat.

Hogyan fogyasszuk a görögdinnye héját?

Pácolás. Sok konyhában a héj fehér részét pácolják – így ropogós állagú és érdekes ízű lesz.

Párolás vagy sütés . A héjat csíkokra vágva más zöldségekkel együtt párolhatjuk vagy levesekhez adhatjuk.

Smoothie vagy gyümölcslevek: A héj fehér része jól illik smoothie-ba citromlével vagy gyömbérrel.

https://www.sp

Kapcsolódó írásaink