Életmód
Tényleg meg lehet enni a görögdinnye héját?
A válasz mindenkit meglep

Julie Stefanski dietetikus szerint a héj nagyon gazdag rostokban, ami a görögdinnye külső részét nagyon hasznossá teszi. A héjban található rostok többsége oldhatatlan, ami elősegíti a bélműködést. Kis mennyiségben oldható rost is található benne, amely segít csökkenteni a koleszterinszintet - írja az Rbc.ua.
Mivel a görögdinnye héja nagyon rostos, az emésztőrendszernek időbe telhet, amíg hozzászokik.
A görögdinnye héja citrullint tartalmaz, egy aminosavat, amely javíthatja az edzés teljesítményét és a vérkeringést.
Egy pohár görögdinnye körülbelül 250-300 mg citrullint tartalmaz. A héjában körülbelül 60%-kal több található, mint a piros húsában.
Ha egy pohárnyi héjat adunk a turmixhoz, több citrullint vehetünk magunkhoz. A szív- és érrendszer, valamint az izom működésének javításához azonban napi 3-6 g citrullin szükséges.
A héj táplálóbb lehet, mint a hús
A görögdinnye héja C-vitamint, B6-vitamint, béta-karotint, kalciumot, rostokat, cinket és foszfort tartalmaz, amely fontos ásványi anyag, amely támogatja az idegek és az izmok normális működését.
Körülbelül 1-1,5 pohár héjat kell elfogyasztani ahhoz, hogy jelentős mennyiséget vegyünk fel ezekből a vitaminokból, ásványi anyagokból és antioxidánsokból.
Mit kell tenni fogyasztás előtt
A görögdinnyét mindig folyó víz alatt kell megmosni, mielőtt felvágjuk, még akkor is, ha csak a húsát eszünk. A külső zöld héj megtisztítása segíthet eltávolítani a szennyeződéseket.
A kés áthatol a külső részen, ezért még akkor is, ha nem használja a görögdinnye héját, mindig alaposan meg kell mosni kívülről, hogy a baktériumok ne kerüljenek be a belsejébe.
A tiszta görögdinnye héja általában biztonságosan fogyasztható, de sok rostot tartalmaz, ezért jobb, ha fokozatosan vezetjük be az étrendbe, hogy elkerüljük az emésztési problémákat.
Hogyan fogyasszuk a görögdinnye héját?
Pácolás. Sok konyhában a héj fehér részét pácolják – így ropogós állagú és érdekes ízű lesz.
Párolás vagy sütés . A héjat csíkokra vágva más zöldségekkel együtt párolhatjuk vagy levesekhez adhatjuk.
Smoothie vagy gyümölcslevek: A héj fehér része jól illik smoothie-ba citromlével vagy gyömbérrel.