Életmód
Öt zöldség, ami a cékla mellett csökkenti a vérnyomást
Érdemes beiktatni az étrendbe

Spenót
Ezek a leveles zöldségek valódi nitrátforrások, ugyanolyan jók, mint a cékla. A spenót könnyen beilleszthető a napi étrendbe: adja turmixokhoz, omlettekhez, salátákhoz vagy könnyű köretekhez. Finom íze és sokoldalúsága miatt az egyik legolcsóbb módja a nitrátbevitel növelésének.
Ezenkívül a spenót gazdag káliumban, amely kulcsszerepet játszik a vérnyomás szabályozásában azáltal, hogy segít egyensúlyban tartani a nátriumszintet a szervezetben. A spenótban található magnézium szintén segít az erek ellazításában.
Rukkola
Ez az enyhén kesernyés leveles zöld egy másik nagyszerű nitrátforrás. A rukkola tökéletes salátákhoz, szendvicsekhez vagy tészta feltétként. Pikáns íze kifinomultságot kölcsönöz az ételeknek, a szervezet pedig értékes nitrátadagot kap, amely nitrogén-monoxiddá alakul, és segít az erek tágításában.
A spenóthoz hasonlóan a rukkola is káliumot és más antioxidánsokat tartalmaz, amelyek támogatják a szív- és érrendszer egészségét.
Zeller
A zeller nemcsak ropogós, üde ízt ad a salátáknak, hanem kiváló nitrátforrás is. Ftalidoknak nevezett vegyületeket is tartalmaz, amelyek egyes tanulmányok szerint segíthetnek ellazítani az artériák simaizmait, ami tágabb erekhez és alacsonyabb vérnyomáshoz vezethet.
A zeller rostban és vízben is gazdag, ami segít a testsúlyszabályozásban, ami egy másik fontos tényező a magas vérnyomás elleni küzdelemben. Fogyasszuk nyersen, adjuk hozzá levesekhez, főzelékekhez, vagy készítsünk belőle gyümölcsleveket.
Édeskömény
Az édeskömény jellegzetes ánizs ízével nemcsak egyedülálló kulináris összetevő, hanem értékes nitrátforrás is. Ez a zöldség káliumban is gazdag, amelyről ismert, hogy segít ellensúlyozni a nátrium hatásait és fenntartani az egészséges folyadékegyensúlyt a szervezetben, ami kritikus fontosságú a vérnyomás szabályozásában.
Az édesköményt nyersen salátákban, sütve, párolva vagy halételekhez adva fogyaszthatjuk.
Kelkáposzta
A kelkáposztát régóta szuperélelmiszerként tartják számon hihetetlen tápértéke miatt. Természetesen jelentős mennyiségű nitrátot is tartalmaz, így hatékonyan csökkenti a vérnyomást. A kelkáposzta kiváló C-, K- és A-vitamin, valamint kálium- és magnéziumforrás, amelyek ásványi anyagok kulcsszerepet játszanak a szív és az érrendszer egészségének fenntartásában.
Adjunk kelkáposztát turmixokhoz, készítsünk salátákat, chipset, vagy használjuk levesek összetevőjeként.
Ezek a zöldségek ugyanúgy működnek, mint a cékla: nagy mennyiségű nitrátot tartalmaznak. Amikor elfogyasztjuk ezeket a nitrátokat, a szánkban lévő baktériumok (ugyanaz a szájmikrobiom, amelyről a céklalé-tanulmányban is szó esett) nitritekké alakítják őket. Ezek a nitritek ezután felszívódnak a vérbe, és nitrogén-monoxiddá (NO) alakulnak.