Életmód
Az orvos a legveszélyesebb teára figyelmeztet
Ártalmatlannak tűnik, sőt egyesek számára kényelmes is

Ez a szokás ártalmatlannak tűnik, sőt egyesek számára kényelmes is. A valóságban azonban valódi károkat okozhat a szervezetnek. A legveszélyesebb tea nem a túl forró, ahogy azt általában hiszik, hanem az, amelyik több mint három órája az asztalon áll. És ha a tegnapi teáról beszélünk, a helyzet még rosszabb.
„A lényeg az, hogy a nedves és meleg tealevelek igazi melegágyai a mikrobáknak. A lefőzés után néhány órával a teában aktívan fejlődni kezd a mikroflóra. Ez különösen gyorsan történik nyáron vagy meleg szobában. A tea maradványai, különösen az édes vagy adalékanyagokkal dúsított tea, szó szerint a baktériumok „inkubátorává” válnak. Ugyanakkor az ital vizuálisan ártalmatlannak tűnhet – nem válik zavarossá, nem változtatja meg a színét, nem hagy üledéket. De ez nem jelenti azt, hogy biztonságos” – mondja a toxikológus.
Ezenkívül hosszan tartó áztatással a teában található nitrátok szintje sokszorosára nő. Maga az anyag nem veszélyes, de a szervezetben lévő mikrobák hatására nitritekké alakulhat - olyan vegyületekké, amelyek potenciálisan károsak az egészségre. A nitritek befolyásolják a vér oxigéncseréjét, gyengeséget, szédülést, hányingert okozhatnak, és nagy koncentrációban veszélyt jelentenek a szív- és érrendszeri vagy májbetegségben szenvedőkre - írta meg a sports.kz.
Tehát, ha törődik az egészségével, csak egyszer főzze le a teát, és igya meg a következő 15-30 percen belül. Ne hagyjuk a tealeveleket az asztalon, és ne használjuk fel őket újra, ha több mint három órán át álltak. És különösen ne igyunk „tegnapi” teát – még akkor sem, ha a hűtőszekrényben volt. „A teának frissnek kell lennie – mint mindennek, amit fogyasztunk. Ez az egyszerű szabály segít elkerülni a felesleges kockázatokat és megőrizni az egészséget” – fogalmazott a szakember.