Életmód

Miért lehet veszélyes a D-vitamin?

Az orvosok riadót fújnak

A modern világban, ahol egyre nagyobb az aggodalom az egészségünk miatt, az élelmiszer-adalékanyagok kulcsszerepet játszanak. Azonban nem mindig hasznosak – írja a Sports.kz az Rbc.ua- ra hivatkozva.

Miért lehet veszélyes a D-vitamin?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/R3F/Science Photo Library

Mi a kockázat? Ellentmondásos bizonyítékok a D-vitaminról és a vérnyomásról

A D-vitamin fogyasztás szervezetünkre gyakorolt hatásaival kapcsolatos kutatások meglehetősen ellentmondásosak.

Egyrészt vannak olyan tanulmányok, amelyek kimutatták, hogy az alacsony D-vitamin-szintű embereknél általában magasabb a vérnyomás. Tehát elsőre úgy tűnhet, hogy maga a hiány, és nem a kiegészítő okozza ezt a rendellenességet. Ha azonban megnézzük, mi történik azokkal az emberekkel, akik rendszeresen szednek D-vitamin-kiegészítőket, az eredmények vegyesek, kevés vagy semmilyen előnnyel nem járnak.

A D-vitaminról kimutatták, hogy segít csökkenteni a vérnyomást, ha valaki már eleve magas vérnyomásban szenved és alacsony a D-vitamin szintje. Ezekben a konkrét esetekben a pótlás segíthet a vérnyomás szabályozásában, de még ezekben az esetekben sem garantált 100%-os csökkenés.

Hogyan fogyasszuk helyesen a D-vitamint: Szakértői tanácsok

Bár a D-vitamin-kiegészítők szedése biztonságos és előnyös lehet, fontos, hogy betartsuk a szakértői ajánlásokat, hogy elkerüljük a túlzást vagy a helytelen szedést.

A Mayo Klinika szakértői D-vitamin fogyasztását javasolják. Megjegyzik, hogy nélküle a csontok megpuhulhatnak, elvékonyodhatnak és törékennyé válhatnak, és megnő a csontritkulás kockázata. Tehát, ha nem kapja meg a szükséges szintet a napfényből vagy az élelmiszerekből, akkor kiegészítőre lehet szüksége.

Normál adagban a D-vitamin biztonságos. A szakértők szerint azonban a túl sok D-vitamin bevitele káros, sőt halálos is lehet. Gyomorrontást és hányást, fogyást, étvágytalanságot, izomgyengeséget, a tiszta vagy gyors gondolkodás képtelenségét, valamint szívproblémákat okozhat. A túlzott bevitelt vesekővel és vesekárosodással is összefüggésbe hozták.

Kapcsolódó írásaink