Életmód

Mi a baj a klasszikus paradicsom-uborka salátával?

Táplálkozási szakértők véleménye

A paradicsomból származó C-vitamin nem szívódik fel, ha uborkát adunk hozzá.

Mi a baj a klasszikus paradicsom-uborka salátával?
Képünk illusztráció
Fotó: Foodcollection via AFP/Mood4Food/Alain Muriot

A zöldségekkel, különösen a paradicsommal és az uborkával kombinált hús gasztronómiai klasszikus. A paradicsom-uborka saláta a diéta szerves részévé vált, és szinte kötelező kiegészítője a húsételeknek. Ennek az ismerős kombinációnak azonban van egy fontos jellemzője, amelyet még a leggondosabb ínyencek sem vesznek figyelembe.

Miért nem szabad együtt enni az uborkát és a paradicsomot?

Mind a paradicsom, mind az uborka önmagukban egészséges élelmiszerek. A paradicsom sok C-vitamint tartalmaz, az uborka pedig segít fenntartani a víz-só egyensúlyt. De ha egy ételben keverik őket, az előnyök jelentősen csökkennek.

A lényeg az, hogy az uborka egy speciális enzimet tartalmaz , amely elpusztítja az aszkorbinsavat - azt a vitamint, amelyben a paradicsom gazdag. Ennek eredményeként a szervezet egyszerűen nem kapja meg a szükséges C-vitamin adagot a salátából, még akkor sem, ha étvágygerjesztőnek és frissnek tűnik.

Hogyan őrizzük meg a zöldségek jótékony hatásait?

Az értékes tápanyagok elvesztésének elkerülése érdekében elég egy egyszerű szabály: az uborkát és a paradicsomot különböző időpontokban fogyasszuk. Például adjunk uborkát a reggelihez, paradicsomot pedig az ebédhez vagy vacsorához. Így a lehető legtöbbet hozhatjuk ki minden egyes zöldségből - írta meg a Pravda.

És ha tényleg salátát szeretne

Ha el sem tudja képzelni az étkezést a kedvenc salátája nélkül, ne csüggedjen. A kombinált étel nem fog ártani a szervezetének, csak az előnyei nem lesznek olyan jelentősek, mint azt általában hiszik. Mérsékelt mennyiségben egy ilyen saláta egészen elfogadható - a lényeg, hogy ne tekintse teljes értékű vitaminbombának.

Kapcsolódó írásaink