Életmód
A gyümölcs helyes megmosása
Orvosi tanácsok

Tóth Tamás, obezitológus a hétfő reggeli Mokka vendége volt, elmondta és megmutatta, hogyan kell megmosni szakszerűen a vegykezelt zöldségeket és gyümölcsöket.
A friss termények ugyanis nem csupán vitaminokat, hanem veszélyeket is rejthetnek, ha nem tisztítjuk meg őket alaposan.
Elárulta, hogy az almát például először meg kell törölni, hogy a viaszos réteg lekerüljön róla, ezt követően pedig a protokoll szerint 20-30 percre ecetes, sós, szódabikarbónás vízbe kell áztatni.
Elmondása szerint, vannak azonban olyan gyümölcsök és zöldségek, mint például az eper, a málna, a saláta és a spenót, melyek nagy mennyiségben hajlamosak felvenni a toxinokat, így esetükben ajánlott körültekintőbbnek lenni.
Maximum 70 százalékát le tudjuk szedni a káros anyagoknak. De az pont 70 százalékkal több, mint a nulla - tájékoztatott a szakértő, majd kitért ezek emberi szervezetre gyakorolt hatására is.
Központi idegrendszeri hatásuk van, azt károsítják ezek a toxinok. Ezt kevésbé vesszük észre, mert ezek mikrodózisok, de ha sokat eszünk belőle – említsük meg a vegetáriánusokat, akik sokat esznek belőle – az már tetemes mennyiség - fogalmazott.
Hozzátette: ezen kívül a nyálkahártyát és a mikrobiomot bántják leginkább, sőt, puffadást és diszkomfortérzetet is okozhatnak.