Életmód

Ki ne egyen őszibarackot?

Ártalmas lehet

z őszibarack ízletes, aromás és lédús gyümölcs, amelyet sokan a nyár szimbólumának tekintenek – írja az RBC-Ukrajna.

Ki ne egyen őszibarackot?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Connect Images/Jenny Neal

Gazdagok A-, C- és E-vitaminban, káliumban, rostban és antioxidánsokban. Úgy tűnik, hogy az őszibarack mindenkinek jót tesz. Az orvosok azonban figyelmeztetnek: vannak olyanokk, akik számára ennek a gyümölcsnek a fogyasztása káros lehet.

Allergiában vagy ételintoleranciában szenvedők

Az őszibarack meglehetősen erős allergén. Viszketést, az arc, az ajkak, a nyelv duzzanatát, bőrkiütéseket, súlyos esetekben pedig akár anafilaxiás sokkot is okozhat. Gyakran előfordul őszibarack-allergia a nyírpollenre érzékeny embereknél – ezt keresztallergiának nevezik. Az őszibarack héja mikroszkopikus bélbolyhokat is tartalmaz, amelyek irritálhatják a száj és a torok nyálkahártyáját.

Cukorbetegek vagy prediabéteszesek

Az őszibarack közepes glikémiás indexű és sok fruktózt tartalmaz. Egy közepes méretű őszibarack akár 15 g szénhidrátot is tartalmazhat. Ez a vércukorszint hirtelen emelkedéséhez vezethet. Ezért a cukorbetegeknek gondosan ellenőrizniük kell az elfogyasztott gyümölcs mennyiségét, és előnyben kell részesíteniük a kevésbé édes vagy savanyú fajtákat. A konzerv őszibarackot teljesen ki kell zárni - túl sok cukrot tartalmaznak.

Gyomorhurutban, fekélyben vagy magas gyomorsavszintben szenvedők

Az őszibarack szerves savakat tartalmaz, amelyek irritálhatják a gyomornyálkahártyát. E gyümölcsök éhgyomorra vagy nagy mennyiségben történő fogyasztása gyakran gyomorégést, hasi fájdalmat, puffadást, vagy akár krónikus gyomor-bélrendszeri betegségek súlyosbodását okozza. Különösen óvatosnak kell lenni a szezonális exacerbációk idején.

Még ha nem is tartozol ezekbe a kategóriákba, akkor sem szabad túlzásba vinni az őszibarack fogyasztását. A túlzott fogyasztás emésztési zavarokhoz vezethet a magas rosttartalma miatt.

Kapcsolódó írásaink