Életmód
Bevált módszerek a konyharuhák tisztán és frissen tartására
Tippek és tanácsok

Még a mosógépben való mosás után is fakónak és piszkosnak tűnhetnek. Vannak azonban bevált módszerek, amelyekkel visszaállítható a konyharuhák tisztasága és frissessége.
Hogyan mossuk a konyharuhákat
Citromsav vagy hidrogén-peroxid
Könnyű anyagok esetén hatékony a citromsav vagy a hidrogén-peroxid oldat. Hígítson fel 2-3 evőkanálnyi anyagot egy pohár vízben, vigye fel a foltokra, és hagyja hatni 2-3 órán át. Ezután öblítse le a konyharuhákat, áztassa meleg, szappanos vízben 30-60 percig, majd mossa ki a szokásos módon.
Mustárpor
Oldjon fel 200 g mustárport öt liter vízben. Áztassa be a konyharuhákat 10-12 órán át, majd mossa ki mosóporral.
Kálium-permanganát
Készítsen gyenge kálium-permanganát oldatot (a víznek halvány rózsaszínűnek kell lennie). Dörzsölje be a nedves konyharuhákat mosószappannal, és hagyja az oldatban egy éjszakán át. Reggel mossa ki a ruhákat a szokásos módon.
Forralva mosószappannal és szódával
Reszelj le fél darab mosószappant, oldd fel 10 liter vízben, adj hozzá öt evőkanál szódabikarbónát. Forralja a konyharuhákat ebben az oldatban egy órán át, majd mossa ki és alaposan öblítse le.
Növényi olajjal áztatás
Egy 10 literes vödör forró vízben oldjunk fel két evőkanál növényi olajat, egy csésze mosóport és két evőkanál fehérítőt. Mártsuk bele a konyharuhákat, fedjük le, és hagyjuk állni 10-12 órán át. Ezután öblítsük le és mossuk ki a szokásos módon.
Hidrogén-peroxid és ammónia
Oldjon fel egy evőkanál hidrogén-peroxidot és ammóniát 5 liter forró vízben. Áztassa a konyharuhákat 30-60 percig, majd mossa ki mosószerrel.
További tippek:
— Válogassa szét az anyagokat szín szerint: a fehér, színes és sötét konyharuhákat jobb külön mosni.
— Ellenőrizze a festékállóságot: agresszív szerek használata előtt győződjön meg arról, hogy az anyag nem fakul ki.
— Használjon kesztyűt: Vegyi anyagokkal végzett munka során védje a keze bőrét.