Életmód

Egyre népszerűbbek a halkonzervek

De mennyire egészségesek?

A halkonzervek mindig is kényelmes módja volt a tenger gyümölcseinek fogyasztásának és számos különböző kultúra konyhájának alapvető eleme. Azonban az évek során a konzervben lévő ételekkel kapcsolatos konszenzus nem volt hízelgő.

Egyre népszerűbbek a halkonzervek
A halkonzerveket is vegyük be az étrendünkbe
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

A konzerves halak népszerűsége csak a TikTokon 91%-kal nőtt az előző évhez képest, amihez néhány tényező is hozzájárult. Számos halkonzerv gyártó cég szórakoztató, vintage ihletésű dizájnjainak köszönhetően esztétikus csomagolás-átalakítás történt. Az etikus beszerzéssel kapcsolatos átláthatóság is megnőtt, ami vonzza a környezettudatos vásárlókat. Úgy tűnik, most mindenki – lelkesedéssel – az előre csomagolt halak felé fordul az étkezései során.

Valóban egészségesek a halkonzervek?

A rövid válasz erre: igen, a konzerv hal lehet egészséges. Lauren Manaker, regisztrált dietetikus-táplálkozási szakértő először is megerősíti, hogy a konzerv hal olyan tenger gyümölcseire utal, amelyeket megfőztek, tartósítottak és konzervdobozokba csomagoltak, mint például a tonhal, a lazac, a szardínia, a makréla vagy a szardella. Manaker szerint a konzerv hal ugyanolyan tápértékkel bírhat, mint a friss hal, mivel tele van kiváló minőségű fehérjével, omega-3 zsírsavakkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A lényeg, hogy olyan lehetőségeket válasszunk, amelyek nem tartalmaznak magas nátriumtartalmat, vagy hozzáadott olajokat – ellenőrizze a címkét!

Az előnyök

A halkonzervek számos előnye többek között:

Omega-3 zsírsavakban gazdag

Manaker szerint a haltól függően a konzerv hal gazdag lehet omega-3 zsírsavakban, amelyekről ismert, hogy támogatják a szív és az agy egészségét, csökkentik a gyulladásokat, és javíthatják a mentális jólétet.

Kiváló minőségű fehérjeforrás

A konzerv hal nagyszerű fehérjeforrás is, amelyről ismert, hogy segít a szövetek építésében és helyreállításában, valamint teltségérzetet biztosít.

Tele van más esszenciális tápanyagokkal

A konzerves halakban ásványi anyagokat is talál, például kalciumot, D-vitamint és szelént. A kalcium és a D-vitamin a csontok egészségének támogatásáról ismert, míg a szelén támogathatja a pajzsmirigy és az immunrendszer működését.

Kényelmes és megfizethető

Gyakorlati szinten Manaker szerint a konzerv hal az egyik legegyszerűbb és legköltségkímélőbb módja annak, hogy tápanyagokat építsünk be az étrendünkbe. Nem kell a halat főzni (ami szerinte kényelmessé teszi azok számára, akik nem tudják, hogyan kell halat főzni), és bármilyen ételhez hozzáadható. „[Tökéletes] azok számára, akik a tenger gyümölcseit szeretnék élvezni az előkészítés vagy a tisztítás gondja nélkül” – mondja.

Hosszú eltarthatóság

A konzerv hal hosszú eltarthatóságú, és tökéletes alapanyag az étkezések elkészítéséhez. Ez segít csökkenteni az élelmiszer-pazarlást, ami mindig üdvözlendő plusz.

Sokoldalú ízvilág

Szeretjük azokat az ételeket, amelyek sokféle fűszerrel, gyógynövényrel és szósszal illenek. A halkonzervet könnyen belekeverhetjük bármibe, ami megfelel a személyes ízlésünknek.

Hátrányok

Ügyeljünk a halkonzervek nátriumtartalmára és az alkalmazott olajokra, különösen, ha megpróbáljuk karban tartani a vérnyomásunkat, vagy bizonyos szívbetegségekkel küzdünk. A legjobb, ha kerüljük a magasan feldolgozott termékeket, amelyek tele lehetnek nehéz szószokkal, és magasabb a zsír-, cukor- és nátriumtartalmuk. A konzerves halak, mint például a tonhal, magasabb higanyszintet tartalmazhatnak, és azt javasoljuk, hogy olyan márkákat válasszunk, amelyek higanytesztet végeznek, vagy keressenek olyan tonhalfajtákat, amelyek általában alacsonyabb higanytartalmúak, például a csíkos tonhal. Ez különösen fontos szempont, ha terhesek vagyunk.

Kapcsolódó írásaink