Életmód
Öregedést gyorsító ételek, amelyeket jobb elkerülni
Sajnos nem mindegyik elhanyagolható

A bőr állapota és az öregedés üteme nem csak a genetikán múlik. Étrendünk is nagyban meghatározza, mennyire tartja magát a testünk. A gyorséttermi falatok, édes péksütemények vagy cukros italok nemcsak a vonalainknak ártanak, hanem sejtjeink öregedését is felgyorsítják. Bár az öregedés természetes folyamat, egyes ételek kifejezetten meggyorsíthatják a bőr megereszkedését, a ráncok kialakulását, és belső gyulladást okozhatnak.
Ezekkel az ételekkel garantált a korai öregedés
Az egészségtelen élelmiszerek gyakran magas zsír-, cukor- és sótartalommal rendelkeznek, sőt, sok esetben mindhárom összetevőt nagy mennyiségben tartalmazzák. Ezeket az ételeket ultra-feldolgozott élelmiszereknek (UPF) nevezik.
Egy, a melbourne-i Monash Egyetemen végzett friss kutatás szerint ezen termékek rendszeres fogyasztása gyulladásos folyamatokat indíthat el a szervezetben, amelyek fokozhatják különféle egészségügyi problémák, például szívbetegségek, daganatos megbetegedések vagy depresszió kialakulásának kockázatát – a kutatás szerint összesen 32 ilyen összefüggés ismert.
Gemma Clare, funkcionális táplálkozási és integratív bőrszakértő a The Sun-nak elmondta:
A gyulladás a bőröregedés folyamatát is elősegítheti, ami ráncok, finom vonalak megjelenéséhez és a bőr megereszkedéséhez vezethet.
Az aggasztó valóság az, hogy hiába az egészséges életmódtrendek, az UPF-ek az átlagos ember napi élelmiszer-bevitelének legalább felét teszik ki. Ha úgy gondolja, hogy az étrendje lefelé tartó spirálban lehet, itt van, hogyan fékezheti meg.
Az egyik legnagyobb bűnös a cukor
A túlzott cukorfogyasztás glikációhoz vezet, amely során a cukor a bőr kollagén- és elasztinrostjaihoz kapcsolódik, megereszkedett bőrt, ráncokat és krónikus gyulladást eredményezve. Ahelyett, hogy cukros péksütit választana reggelire, próbáljon ki zabkását bogyós gyümölcsökkel, vagy fogyasszon házi készítésű, cukormentes müzlit.
A második veszélyforrás a szénsavas italok. Ezek nemcsak cukrot, hanem savas összetevőket is tartalmaznak, amelyek károsítják a fogzománcot és gyengítik a bőr szerkezetét. Váltásként igyon friss citromos vizet vagy zöld teát, ami antioxidánsokkal támogatja a bőr egészségét.
Nem maradhat ki a listából a só sem
A só nem csak a chipsekben van erőteljesen jelen, de gyakorlatilag valamennyi ételünk kihagyhatatlan eleme. Így nem igazán lehet teljesen elhagyni, de a túlsózott nasikat és a készételeket érdemes lehet elengedni. Miért? A túl sok só puffadást, vízvisszatartást és emelkedett vérnyomást okozhat. A só nemcsak a belső szerveinkre veszélyes, hanem arcunkat is puffadtabbnak tűnhet tőle, különösen a szemkörnyéken.
Feldolgozott húsok
A virsli, szalámi vagy kolbász, nemcsak sóval, de nitrátokkal és tartósítószerekkel is terhelik a szervezetet. Ezek gyulladást váltanak ki és negatívan hatnak a bélflórára, amely szoros kapcsolatban áll az immunrendszerrel és a bőr állapotával is. Helyettük válasszon friss, sovány húsokat, például csirkemellet vagy pulykát.
Végül, de nem utolsósorban ott vannak a kissé megégett ételek. A pirítós vagy a ropogósra sült hús ízletes lehet, de a túlsütés során keletkező szabadgyökök roncsolják a sejteket, többek között gyorsítva az öregedési folyamatokat. Ez a bőr kollagénjeit is érinti, ami idővel veszít rugalmasságából. A mértékletes sütés és a magas antioxidáns-tartalmú ételek (pl. áfonya, zöld leveles zöldségek) segítenek kiegyenlíteni ezt a hatást – írja a Life.
Az egészséges életmód nem csupán trend: a fiatalos bőr és lassabb öregedés kulcsa is egyben
A jó hír? Nem kell mindenről lemondania. Ha apró, de tudatos változtatásokat vezet be – például a szénhidrátbevitel csökkentését, az egészségtelen ételek elkerülését és a bőrbarát összetevők bevezetését –, nemcsak a tükörben látott kép lesz fiatalosabb, de teste biológiai óráját is visszább tekerheti.