Életmód

Kiknek kell kerülniük a tejfölt?

Nem mindenkinek hasznos

A tejföl egy népszerű erjesztett tejtermék, amely gyakran szerepel az asztalokon. Mint minden élelmiszertermék, a tejföl sem mindenkinek való.

Kiknek kell kerülniük a tejfölt?
A tejföl laktóz tartalma miatt az allergiásoknak nem ajánlott
Fotó: NorthFoto

A tejföl sok telített zsírt és koleszterint tartalmaz. Túlzott fogyasztása hozzájárulhat az érelmeszesedés kialakulásához, növelheti a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét és súlyosbíthatja a szívbetegségeket. Különösen kockázatos a zsíros házi tejföl fogyasztása magas vérnyomásban, koszorúér-betegségben szenvedők számára és szívroham után.

A tejföl laktózt tartalmaz, egy tejcukrot, amelyet a laktázhiányos emberek rosszul emésztenek meg. Ennek következtében puffadás, hasi fájdalom, hasmenés és kellemetlen érzés lehet. A tejföl már kis mennyiségben is irritálhatja a gyomornyálkahártyát gyomorhurutban, fekélyben vagy hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedőknél.

A tejföl magas kalóriatartalmú termék: 100 g akár 250 kalóriát is tartalmazhat (a zsírtartalomtól függően). Gyakori ételfogyasztása túlevést és súlygyarapodást okoz. Azoknak, akik kontrollálják étrendjük kalóriatartalmát, vagy fogyni szeretnének, kerülniük kell a zsíros tejfölt, még kis adagokban is.

Azoknak, akik szeretik a tejfölt, de ellenjavallataik vannak, érdemes odafigyelni az alacsony zsírtartalmú analógokra vagy a probiotikumokat tartalmazó erjesztett tejtermékekre. A tejfölt görög joghurttal is helyettesíthetjük adalékanyagok nélkül - hasonló állagú, de kissebb kalóriatartalmú és könnyebben emészthető.

Nincs egyetemes tanács, de érdemes megjegyezni: még egy hasznos termék is káros lehet, ha figyelmen kívül hagyja a test egyedi jellemzőit - írta meg az rbc.ua.

Kapcsolódó írásaink