Életmód

Mi okozza az édes és sós ételek utáni sóvárgást?

Rövid és hosszú távú következmények

A Sports.kz beszámolója szerint a spanyol táplálkozási szakértő, Pilar Cuesta, egy Vanitatisnak adott interjúban elmondta, hogy mire utal az édes és sós ételek utáni sóvárgás.

Mi okozza az édes és sós ételek utáni sóvárgást?
Az édes avagy a sós kekszek is népszerűek a nassolnivalók között (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Hemis/hemis.fr/Bringard Denis

Szerinte stresszes állapotban az ember erős vágyat érezhet valami édesre. Az agy a desszertet további energiaforrásként érzékeli. A sós ételek iránti vágy is megjelenhet, mivel az ilyen ételekben található nátrium részt vesz a kortizol hormon szintjének szabályozásában.

A szakértő megjegyezte, hogy az agyba jutó glükóz fokozza a szerotonin, a boldogság és a hangulat hormonjának termelését. Ezért az édességek rövid távú ellazulást és vigaszt nyújtanak, ami különösen vonzóvá teszi őket a stresszes emberek számára.

Cuesta hozzátette, hogy a mentális stressz időszakaiban a mellékvesék kortizol hormont termelnek. Ez fokozza az étvágyat és fokozza a sós ételek utáni sóvárgást. A sós ételekben található nátrium pedig „természetes szabályozóként” működik, amely stabilizálja a kortizolszintet.

A pszicho-emocionális stressz idején az emberek gyakran választanak ropogós állagú édes és sós rágcsálnivalókat.

„Az étel ropogtatása aktiválja a vagus ideget, amely az agyból a hasba fut. Kapcsolatban áll az érzelmek szabályozásával és az emésztéssel, így aktiválása enyhülést hozhat a felgyülemlett stresszből” – összegezte az orvos.

Kapcsolódó írásaink