Életmód
Mi okozza az édes és sós ételek utáni sóvárgást?
Rövid és hosszú távú következmények

Szerinte stresszes állapotban az ember erős vágyat érezhet valami édesre. Az agy a desszertet további energiaforrásként érzékeli. A sós ételek iránti vágy is megjelenhet, mivel az ilyen ételekben található nátrium részt vesz a kortizol hormon szintjének szabályozásában.
A szakértő megjegyezte, hogy az agyba jutó glükóz fokozza a szerotonin, a boldogság és a hangulat hormonjának termelését. Ezért az édességek rövid távú ellazulást és vigaszt nyújtanak, ami különösen vonzóvá teszi őket a stresszes emberek számára.
Cuesta hozzátette, hogy a mentális stressz időszakaiban a mellékvesék kortizol hormont termelnek. Ez fokozza az étvágyat és fokozza a sós ételek utáni sóvárgást. A sós ételekben található nátrium pedig „természetes szabályozóként” működik, amely stabilizálja a kortizolszintet.
A pszicho-emocionális stressz idején az emberek gyakran választanak ropogós állagú édes és sós rágcsálnivalókat.
„Az étel ropogtatása aktiválja a vagus ideget, amely az agyból a hasba fut. Kapcsolatban áll az érzelmek szabályozásával és az emésztéssel, így aktiválása enyhülést hozhat a felgyülemlett stresszből” – összegezte az orvos.