Életmód
Javítja a memóriát, ha minden nap eszünk áfonyát?
Nem mindegy hogy fogyasztjuk

Azt mondják, hogy az áfonya rendszeres fogyasztása javítja a memóriát. Igaz ez?
Mi az áfonya titka?
A Health Digest szakértői megjegyzik, hogy az áfonya antocianinokat tartalmaz. Így nevezik azokat a pigmenteket, amelyek gazdag kék árnyalatot adnak az áfonyának.
Erős antioxidáns és neuroprotektív hatásuk van: védik az agysejteket az oxidatív stressztől, javítják a rövid és hosszú távú memóriát, és – ami nagyon fontos – segítenek csökkenteni az Alzheimer-kór kockázatát.
Egy kísérletben a túlsúlyos, kognitív károsodás jeleit mutató résztvevők 12 héten keresztül minden nap áfonyát ettek. A tanulmány végén a tudósok jelentős javulást figyeltek meg a memória és a figyelem terén minden alanynál.
„Mivel a demenciában szenvedők száma növekszik, az olyan egyszerű lépések, mint az áfonya beépítése az étrendbe, jelentős hatással lehetnek az időskori életminőségre” – jelenti a Nature Medicine.
Mi a helyes módja az áfonya fogyasztásának?
A táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy friss vagy fagyasztott bogyókat válasszunk, de ne tegyük ki őket hőkezelésnek. A főzés 10-20%-kal csökkentheti az antocianinok tartalmát.
De a bogyós gyümölcsök tökéletesen „kijönnek” egymással a turmixokban és salátákban: például próbálja meg összekeverni a görögdinnyekockákat, a kecskesajtot, az áfonyát, és mindent ízesítsen egy csepp citromlével és borssal.