Életmód
Életet menthet a pisztácia
Az orvosok azt javasolják, hogy este fogyasszuk

Ahogy arról a Current Developments in Nutrition című folyóirat is beszámolt, a kísérletben 50, prediabéteszes önkéntes vett részt. 12 héten keresztül felváltva ettek szénhidráttartalmú nassolnivalót (15-30 g) vagy 57 g pisztáciát este.
Minden szakasz végén a szakemberek elemezték a résztvevők bélflórájának összetételét.
Milyen előnyei vannak a pisztáciának?
Kiderült, hogy a pisztácia serkenti a „jó” baktériumok, például a Roseburia és a Lachnospiraceae család tagjainak növekedését.
Ezek a mikroorganizmusok butirátot, vagyis egy rövid szénláncú zsírsavat termelnek, amely táplálja a bélsejteket, fenntartja azok védőgátját és csökkenti a gyulladást.
Ugyanakkor csökkent a káros anyagcsere-hatásokkal összefüggő baktériumok száma, beleértve a Blautia hydrogenotrophica-t is, amely a vesékre és a szívre káros vegyületeket termel.
A diófélék bizonyítottan hatékony eszközök az anyagcsere szabályozásában. Ha szokássá teszed a pisztácia fogyasztását, az lelassíthatja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
Mire figyelmeztetnek az orvosok?
A pisztácia optimális adagja körülbelül 50-60 g (feltétlenül sótlant vegyen).
Van „éjjel”, ami délutánt vagy estét jelent.
Ideális esetben a dióféléket a kiegyensúlyozott étrend más elemeivel kell kombinálni: rostokkal, zöldségekkel vagy fehérjével.