Életmód

Ártalmas vagy igazi csodaszer a görögdinnyemag?

Többféleképpen fogyaszthatjuk

Minden gyermek eszébe jut, hogy ha megeszi a dinnyemagot, akkor dinnye nő a hasába. Felnőttként már tudjuk, hogy ez csak mese, de azt kevesen tudják, hogy az apró fekete magok rengeteg előnnyel járnak.

Ártalmas vagy igazi csodaszer a görögdinnyemag?
képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

A görögdinnye mag általában biztonságosan fogyasztható, és kifejezetten hasznos is lehet bizonyos tápanyagok szempontjából. Előnye úgy érvényesül igazán, ha meg van pirítva vagy szét van rágva.

A kis magok gazdagok tápanyagokban. A görögdinnye magok tartalmaznak fehérjét, egészséges zsírokat, magnéziumot, vasat, cinket, foszfort és B-vitaminokat.

Remek magnéziumforrás, így segít az idegrendszer működésében, az izmok ellazulásában, és hozzájárul a szív egészségéhez.

Antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. A benne található anyagok (pl. cink, E-vitamin) segítenek a sejtek védelmében az oxidatív stresszel szemben.

A dinnyemagok támogatják az anyagcserét és az immunrendszert. A cink és B-vitaminok serkentik az anyagcserét és az immunfunkciókat.

Fontos megjegyezni, hogy egészben lenyelve nehezen emészthető. Ha a magot rágás nélkül lenyeljük, a szervezet nem tudja jól hasznosítani a benne lévő tápanyagokat. A legtöbb pozitív hatás csak pirítva vagy jól megrágva érvényesül.

A görögdinnye magból már kis mennyiség is hasznos lehet a szervezet számára, ha rendszeresen fogyasztjuk és jól elő van készítve. Az ajánlott mennyisége napi 1-2 evőkanál pirított vagy rágott mag bőven elegendő ahhoz, hogy érezhető legyen a pozitív hatása. Ez kb. 5–7 gramm fehérjét, jelentős mennyiségű magnéziumot és kisebb mennyiségű vasat, cinket is jelenthet.

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen formában lehet fogyasztani? A görögdinnye mag pirítva finom, ropogós, és sokféle ételbe beilleszthető. Akár snackként, akár feltétként vagy alapanyagként.

Ha pirítani szeretnénk, akkor mossuk meg, majd szárítsuk meg a magokat. Melegítsük fel egy serpenyőt közepes lángon. Tegyük bele a magokat, szárazon vagy olajjal, és pirítsuk őket 5–7 percig, gyakran kevergetve. Amikor elkezdenek pattogni és barnulni, készen vannak. Ezután sózhatjuk és fűszerezhetjük, majd már csak ki kell hűlnie és fogyasztható is.

Használhatjuk salátákhoz, zabkásához, granolához, müzlihez, de smoothiekhoz vagy joghurt feltétként is remek lehet.

Kapcsolódó írásaink