Életmód
Milyen előnyei vannak a buggyantott tojásnak?
Nem csak alacsony kalóriája miatt hasznos

A fehérje főzés közben megpuhul, de kemény lesz, míg a sárgája folyékony marad. A főzés precizitást és odafigyelést igényel, de az eredmény egy kifinomult és tápláló étel, amely megéri a fáradságot.
A buggyantott tojást gyakran az éttermi konyhához kötik, de otthon is könnyen elkészíthető. Az ételt mind esztétikája, mind íze miatt értékelik. Sokoldalúságának köszönhetően a buggyantott tojás jól illik mind a zöldségekhez, mind a húshoz.
A buggyantott tojás története
A „poached” (a francia „pocher” szóból ered, jelentése „héj nélkül főzni”) kifejezés az étel francia kulináris gyökereire utal. A francia konyha, amely eleganciájáról híres, hagyományosan így készíti el a tojásokat, hogy összetett szószokban, salátákban és levesekben használják fel. A tojás héj nélküli főzésének gondolata azonban más kultúrákban is létezett – például az Oszmán Birodalomban és a Közel-Keleten is hasonló módszereket alkalmaztak.
A 19. század óta a buggyantott tojás világszerte megjelent a nemzeti konyhákban. A brit hagyományban a Tojásbenedict szerves részévé vált, az ausztrál kávézókban ropogós pirítóssal és avokádóval tálalják. Az amerikai konyhában az „Instagram” reggelik trendjének köszönhetően vált népszerűvé.
A buggyantott tojás hasznos tulajdonságai
A tojás gazdag B-vitaminokban (különösen B12-vitaminban), A-, D- és E-vitaminban, valamint luteinben és zeaxantinban, amelyek jótékony hatással vannak a látásra. A sárgájában található kolin fontos az agy és az idegrendszer számára. A buggyantott tojás a kíméletes főzési módszernek köszönhetően maximálisan megőrzi a vitaminokat és mikroelemeket, ellentétben a sült vagy erősen főtt tojással.
Ezenkívül a buggyantott tojáshoz nem kell olajat vagy más zsírokat hozzáadni a főzés során, így alacsony kalóriatartalmú választás a főtt tojások között.