Életmód
Miért nem szabad csirkét mosni főzés előtt?
Meglepő eredményeket talált egy tanulmány

A csomagolt hús, különösen a csirkehús, gyakran étvágytalannak tűnik, nedves a fóliája, és látszanak rajta a farmról a boltba történő szállítás nyomai. Csábító lehet leöblíteni főzés előtt.
De megéri-e megtenni? Tudományos szempontból nem. Csak kárt okozhat, áll az IFL Science cikkében.
Miért veszélyes?
A nyers csirkehús Campylobacter és Salmonella baktériumokat tartalmazhat, amelyek az ételmérgezés fő okozói. Bár maguk a madarak nem betegszenek meg, a baktériumok jelen vannak a belükben, és a vágás során átkerülhetnek a húsra.
A csirke mosása felesleges, sőt káros, hangsúlyozza a Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC). Csak megfelelően kell felmelegíteni a húst. A magas hőmérséklet elpusztítja a felszínén lévő baktériumokat.
De ha megmossa a csirkét, azzal kockáztatja, hogy baktériumokat terjeszt a konyhában: a mosogatón, az edényeken, a kézen és más felületeken. Ez növeli a keresztszennyeződés kockázatát.
Ez a szokás annyira elterjedtnek és veszélyesnek bizonyult, hogy a kutatók úgy döntöttek, laboratóriumi környezetben tesztelik a hatásait.
Amit a tanulmány mutatott
Az Észak-Karolinai Egyetem tudósai arra kérték a résztvevőket, hogy készítsenek el egy ételt, amelyben az E. coli biztonságos törzzsel szennyezett csirke található. A főzés után megvizsgálták, mennyire szennyezett a konyha. Kiderült, hogy a baktériumok terjedésének fő forrása nem maga a csirke, hanem a piszkos kezek. Még azok is, akik kezet mostak, gyakran szennyezték a felületeket.
A résztvevők 35%-a mosta meg a csirkét, olyan okokat említve, mint a vér és a nyálka eltávolítása (30%) vagy a családi hagyományok követése (19%).
A következtetés egyszerű
Ha el akarja kerülni az egészségügyi problémákat, ne mossa meg a csirkét. Csak süsse meg alaposan. Ez biztonságosabb, gyorsabb és tisztább.