Életmód
Sajt a vérnyomás normalizálására
Egy szelet a napi kalciumszükséglet egyötödét tartalmazza

A táplálkozási szakértők egyre inkább azt javasolják, hogy svájci sajtot fogyasszanak a vérnyomás normalizálása érdekében.
A svájci sajt körülbelül 30 grammos adagja meglehetősen alacsony nátriumtartalmú (50-52 mg). Ez 3,5-szer kevesebb, mint egy hasonló darab cheddar sajté.
Ezenkívül a svájci sajt értékes kalciumforrás, amely nagyon fontos az erek és a szív számára. Már egyetlen szelet is fedezi a napi szükséglet egyötödét. Ráadásul, a táplálékkiegészítőkkel ellentétben, a természetes termékekből (beleértve a sajtot is) származó kalcium sokkal jobban felszívódik, és nem okoz nyomásingadozást.
Ahogy az EatingWell szakértői is tisztázták, ez még nem a termék előnyeinek vége. A svájci sajt bioaktív peptideket tartalmaz – összetett fehérjéket, amelyek segítenek finoman szabályozni a vérnyomást. Ezek közé tartoznak az Ile-Pro-Pro és a Val-Pro-Pro vegyületek, amelyek kifejezett vérnyomáscsökkentő hatással rendelkeznek. A tudósok úgy vélik, hogy az ilyen sajtok rendszeres fogyasztása a magas vérnyomás megelőzésének része lehet.
A sajt salátákhoz adható, szendvicsekre tehető, gabonapelyhekkel és zabkásakkal tálalható. Csak ne feledkezzünk meg a mértékletességről: egy darab súlya legfeljebb 40-50 g.
Ezenkívül a vérerekkel és a szívvel kapcsolatos kifejezett, már diagnosztizált problémák, valamint a gyomor-bél traktus, az endokrin és a húgyúti rendszerek működésének zavarai esetén először orvos jóváhagyását kell kérni.