Életmód

Íme, miért ne fogyasszon bogyókat közvetlenül a bokorról

Súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet

Sokan biztosak benne, hogy a friss bogyós gyümölcsök egészséges és biztonságos nassolnivalók, különösen a nyaralóban vagy az erdőben. Az orvosok és biológusok azonban figyelmeztetnek: ez a szokás súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet – írja a Sports.kz a Pg21.ru- ra hivatkozva.

Íme, miért ne fogyasszon bogyókat közvetlenül a bokorról
A gyümölcsöt fogyasztás előtt ajánlott megmosni (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A fő ok az, hogy a bogyók felszínén mindig maradnak mikrobák, parazitapeték és toxinok nyomai. Még ha a bokor tisztának is tűnik, tartalmazhat műtrágya, kártevőirtó szer és pollen nyomait. A szemmel láthatatlan helminthársak gyakran megtelepednek a bogyókon. A kertben szedett bogyókat gyakran látogatják madarak és vadon élő állatok, ami szintén növeli a bélfertőzések kockázatát.

Az eső vagy a harmat után sem válik biztonságosabbá a helyzet: a víz nem mossa el az összes mikroorganizmust, sőt néha éppen ellenkezőleg, elősegíti azok terjedését. Különösen veszélyes bogyókat utak, ipari területek közelében vagy növények vegyszerekkel való permetezése után kipróbálni.

Az orvosok megjegyzik, hogy a következmények nem feltétlenül jelentkeznek azonnal. A mérgezés vagy parazitafertőzés tünetei néhány nap múlva jelentkeznek, és hosszú távú kezelést igényelnek. Még ökológiailag tiszta helyeken is a szakértők azt tanácsolják, hogy először alaposan mossuk meg a bogyókat folyó vízzel, és a gyerekeknek csak feldolgozott gyümölcsöket kínáljunk.

Nem biztonságos közvetlenül a bokorról szedett bogyókat fogyasztani. A termékekkel való bánásmód, még a legtermészetesebb termékekkel is, védi az egészségét, és lehetővé teszi, hogy a legtöbbet hozza ki a vidéki finomságokból.

Kapcsolódó írásaink