Életmód
Három székrekedést okozó étel
Azonnal szabaduljon meg tőlük

Három terméket kell kizárni az étrendből, hogy megszabaduljunk egy kényes problémától - olvasható az RBC-Ukrajna anyagában.
Fehér lisztből készült termékek
A finomított fehér lisztből készült termékek a székrekedés egyik leggyakoribb okai. A fehér liszt egy finomított termék, amelyből a legtöbb tápanyag hiányzik, legfőképpen a rost, amely elengedhetetlen a normális emésztéshez.
Amikor a búzát fehér lisztté dolgozzák fel, eltávolítják a külső réteget (korpát) és a csírát, amelyek rostot, B-vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Csak a keményítőtartalmú endospermium marad meg. Elégséges rost nélkül az étel lassabban halad a belekben, keményebbé és szárazabbá válik, így nehezebben ürül ki. Ez lelassult perisztaltikához és székrekedéshez vezet.
Fehér kenyér, bagettek, zsemlék, édes péksütemények (torták, kekszek), sima durum búzából készült tészta (kivéve, ha teljes kiőrlésű), pizza, fehér hamburgerzsemlék. Ezeket az ételeket a legjobb, ha nem fogyasztjuk.
Válts teljes kiőrlésű kenyérre, korpás kenyérre, durum búzából készült tésztára (győződj meg róla, hogy valóban teljes kiőrlésű, vagy legalább rostban gazdag), barna rizsre, quinoára, hajdinára.
Fehér rizs
A fehér liszthez hasonlóan a fehér rizs is finomított termék. A feldolgozási folyamat során eltávolítják a külső héjat és a csírát, így csak a keményítőtartalmú szem marad meg.
A fehér rizs nagyon kevés rostot tartalmaz, ami elengedhetetlen a bélmozgások felpörgetéséhez és megkönnyítéséhez. Rost nélkül a rizs „megkötheti” a belek tartalmát, így azok sűrűbbek és nehezebben kiürülnek. Bár energiaforrás, az emésztőrendszer számára „üres”.
Normál fehér rizs (hosszú szemű, kerek szemű, basmati, jázmin), rizskása, némi rizspehely (ha nem teljes kiőrlésű).
Ideális alternatívák a barna (csiszolatlan) rizs, a vadrizs, a quinoa, a hajdina és a zabpehely. Ezek rostokban és összetett szénhidrátokban gazdagok, amelyek elősegítik az egészséges perisztaltikát.
Hús
A hús, különösen a vörös hús és annak feldolgozott termékei (kolbász, hot dog) jelentős szerepet játszhatnak a székrekedésben, ha nagy mennyiségben és más élelmiszerekkel nem megfelelő arányban fogyasztják.
A hús, a növényi ételekkel ellentétben, egyáltalán nem tartalmaz rostot . Ez azt jelenti, hogy nem növeli a széklet tömegét, ami kulcsfontosságú a könnyebb ürüléshez.
A hús, különösen a zsíros és a vörös hús emésztése hosszabb időt vesz igénybe, mint más ételeké. Ez lelassíthatja az étel teljes áthaladását az emésztőrendszeren keresztül.
Bizonyos esetekben a vörös húsok (vagy a vaspótlók) magas vastartalma székrekedéshez vezethet. A feldolgozott húsok gyakran magas só- és zsírtartalmúak, valamint különféle adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek negatívan befolyásolhatják az emésztést.
Kerülje a marhahúst, sertéshúst, bárányhúst, kolbászt, hot dogot, sonkát és szalonnát.
Nem szükséges teljesen elhagyni a húst, de fontos, hogy korlátozzuk a mennyiségét, és ügyeljünk arra, hogy az étrendünk bőségesen tartalmazzon zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket.
Válasszon sovány húsokat, baromfit (csirke, pulyka bőr nélkül) és halat. Étrendje során illesszen be növényi alapú fehérjeforrásokat: lencsét, babot, csicseriborsót, tofut.
Mi a fontos a székrekedés megelőzéséhez?
E három élelmiszerkategória kiküszöbölése mellett ne feledkezzünk meg az egészséges emésztés egyéb kulcsfontosságú szempontjairól sem:
Elegendő vízfogyasztás
A víz lágyítja a székletet, így az könnyebben kiürül. Igyon legalább 1,5-2 liter tiszta vizet naponta.
Fizikai aktivitás
A rendszeres mozgás és a testmozgás serkenti a bélperisztaltikát.
Probiotikumok
A probiotikumokban gazdag ételek (kefir, joghurt, savanyú káposzta) támogatják az egészséges bélflórát.
A rostbevitel növelése
Adjon hozzá több zöldséget (brokkoli, spenót, sárgarépa), gyümölcsöt (alma, körte, bogyós gyümölcsök), hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonát az étrendjéhez.