Életmód

Valóban hatékony a fehérjeszelet?

Egy tanulmány segít megfelelően választani

Volt már olyan, hogy Önnek is szüksége volt egy gyors, laktató nassolnivalóra munkába vagy edzőterembe menet? A boltokban fehérjeszeletek számos típusával találkozhatunk, azonban nem mindegy, melyikre esik a választásunk.

Valóban hatékony a fehérjeszelet?
Képünk illusztráció
Fotó: Connect Images via AFP/Maria Fuchs

Ezek a csomagolt élelmiszerek a kényelem szinonimájává váltak – és mivel a csomagolásuk magas fehérjetartalmukat hirdeti, a megfelelő tápérték biztosítását várjuk el tőlük. Egy új tanulmány azonban kétségeket ébreszt a fehérjeszeletek tápértékével kapcsolatban.

A Scientific Reports (Nature) című folyóiratban márciusban publikált tanulmány kimutatta, hogy a több mint 1600 tesztelt szelet közül sok nem tartalmazott annyi fehérjét, mint amennyit gondolnánk. Ráadásul a legtöbb szeletben található fehérje nem volt a legjobb minőségű, ami befolyásolja a felszívódást is.

„Ez azt jelenti, hogy ha csak ezekre a szeletekre hagyatkozunk a fehérjeszükségletünk kielégítése érdekében, az nem biztos, hogy olyan jól támogatja az izomnövekedést és -fenntartást, mint a jobb minőségű források” – mondta Eliza Whitaker, a Nourished Nutrition and Fitness alapítója a Healthnek.

Mit mond a tanulmány?

A kutatók egy online, fogyasztók által létrehozott adatbázis, az OpenFoodFacts.org adatait felhasználva egy körülbelül 4600 fehérjeszeletet tartalmazó listával kezdték – mondta el a Healthnek Abrankó László, a tanulmány szerzője, a Magyar Mezőgazdasági és Élettudományi Egyetem munkatársa. Bár a kutatócsoport Európában működik, a kezdetben vizsgált bejegyzések mintegy 46%-a az Egyesült Államokból származott – mondta –, ami valószínűsíti, hogy a végül tesztelt 1641 szelet közül legalább néhány elérhető az amerikai piacon.

Miután véglegesítették a szeletek listáját, a kutatók csoportokba osztották őket a felhasznált fehérje típusa alapján:

  • Kizárólag növényi fehérje, például borsó- és rizsfehérje
  • Kizárólag állati fehérje, például tejfehérje
  • Tej, tojás és szójafehérje keveréke
  • Tej, kollagén és szójafehérje keveréke

A kutatók ezután egy Infogest nevű emésztési szimuláción futtatták le a szeleteket, amely elemzi az aminosav-összetételt és azt, hogy a szervezet mennyi fehérjét szív fel valójában. Két fő megállapítás született:

  • A kutatók összehasonlításai alapján sok szelet nem tartalmazott magas fehérjetartalmat: Míg a szeletek 81%-a a kalóriák legalább 20%-át fehérjéből fedezte, 19%-uk nem, ami arra a következtetésre vezetett, hogy a szeletek jó része nem volt magas fehérjetartalmú.
  • A szeletekben található egyes fehérjék emészthetősége alacsony volt: a fehérjeszeletek emészthetőségi pontszámai széles skálán mozogtak, mindössze 47% és 81% között.

Abrankó szerint a szeletekben található fehérje rossz emészthetősége – még a teljes értékű fehérjékből készültek esetében is – valószínűleg más összetevőkkel való kölcsönhatásoknak tudható be.

„Úgy véljük, hogy az élelmiszertermékben jelen lévő egyéb összetevők – például az élelmi rost vagy a zsír – befolyásolhatják a fehérje emészthetőségét” – mondta.

Szóval, a fehérjeszeletek hasznosak vagy sem?

Mivel a fehérje annyira közkedvelt étrenddé vált, könnyű az összes fehérjeszeletet az „egészséges” kategóriába sorolni.

Az új tanulmány azonban rávilágít egy fontos igazságra: a tápérték nem mindig fejezhető ki egy elszigetelt összetevővel, mint például a fehérjével – mondta Abrankó. Még ha a szeletek tartalmaznak is kiváló minőségű fehérjét (például tejet, szóját, quinoát vagy hajdinát), a fehérje nem feltétlenül emészthető teljesen.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a fehérjeszeletek gyakran erősen feldolgozottak. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az úgynevezett ultra-feldolgozott élelmiszerek nagymértékű fogyasztása káros egészségügyi hatásokkal járhat, például növelheti az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Hogyan válasszunk egészségesebb fehérjeszeletet?

Szeretne egy egészségesebb szeletet választani? Bár a hozzáadott összetevők befolyásolhatják a fehérje emészthetőségét, mégis okos dolog magasabb fehérjetartalmú szeleteket választani – mondta Whitaker –, ideális esetben állati forrásokból, például tejsavóból, kazeinből vagy tejből, vagy növényi forrásokból , például szója- vagy borsófehérjéből – írta meg a Health.

A lényeg

Akár annyi kiváló minőségű fehérjét tartalmaznak a szeletek, amennyit állítanak, akár nem, alkalmankénti nassolnivalóként elfogyaszthatók, azonban nem helyettesítik a változatos, egészséges étrendet.

Kapcsolódó írásaink