Életmód
Rémálmok és laktóz
Új tények a rémálmokról

A tudósok több mint 1000 diákot kérdeztek meg, hogy kiderítsék, hogyan befolyásolják a különböző ételek az alvás és az álmok minőségét. Az eredmények azt mutatták, hogy a tejtermékek a rémálmok egyik oka lehetnek.
Kutatások kimutatták, hogy a laktózintolerancia okozta gázképződés és gyomorfájdalom megzavarhatja a normális alvást, ami viszont befolyásolja az álmok tartalmát.
A laktózintoleranciában szenvedők a tejtermékek fogyasztása után alvászavarokat tapasztalnak.
„A rémálmok súlyossága szorosan összefügg a laktózintoleranciával és más ételallergiákkal” – mondja Dr. Tore Nielsen.
Hozzáteszi, hogy az étrendi változtatások segíthetnek az állapot javításában és a tünetek enyhítésében.
Korábbi tanulmányok gyengébb kapcsolatot mutattak ki az ételek és az álmok között, de az új adatok erősebb kapcsolatra utalnak.
A rémálmok különösen gyakoriak a nőknél, akik magasabb szintű ételintoleranciáról is beszámolnak.
Sok tanulmányban résztvevő a rossz alvást késői vacsorákhoz vagy bizonyos ételekhez kötötte.
Érdekes módon nemcsak a tejtermékek, hanem az édességek vagy a fűszeres ételek is okozhatnak alvási problémákat - írta meg a Pravda.
„Több, különböző korú, eltérő szokásokkal és eltérő háttérrel rendelkező embert kell tanulmányoznunk, hogy megerősítsük ezeket a megállapításokat” – vonják le a következtetést a tudósok.