Életmód

Rémálmok és laktóz

Új tények a rémálmokról

Az emésztési problémák rémálmokat okozhatnak. Tudta, hogy az alvását befolyásolhatja az, amit lefekvés előtt eszik? Egy friss tanulmány szerint a laktózintoleranciában szenvedők nagyobb valószínűséggel szenvednek rémálmoktól, ami összefüggésben áll az emésztési problémákkal, amelyek befolyásolják a REM alvást és az álomhangulatot.

Rémálmok és laktóz
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/PhotoAlto/AltoPress/Antoine Arraou

A tudósok több mint 1000 diákot kérdeztek meg, hogy kiderítsék, hogyan befolyásolják a különböző ételek az alvás és az álmok minőségét. Az eredmények azt mutatták, hogy a tejtermékek a rémálmok egyik oka lehetnek.

Kutatások kimutatták, hogy a laktózintolerancia okozta gázképződés és gyomorfájdalom megzavarhatja a normális alvást, ami viszont befolyásolja az álmok tartalmát.

A laktózintoleranciában szenvedők a tejtermékek fogyasztása után alvászavarokat tapasztalnak.

„A rémálmok súlyossága szorosan összefügg a laktózintoleranciával és más ételallergiákkal” – mondja Dr. Tore Nielsen.

Hozzáteszi, hogy az étrendi változtatások segíthetnek az állapot javításában és a tünetek enyhítésében.

Korábbi tanulmányok gyengébb kapcsolatot mutattak ki az ételek és az álmok között, de az új adatok erősebb kapcsolatra utalnak.

A rémálmok különösen gyakoriak a nőknél, akik magasabb szintű ételintoleranciáról is beszámolnak.

Sok tanulmányban résztvevő a rossz alvást késői vacsorákhoz vagy bizonyos ételekhez kötötte.

Érdekes módon nemcsak a tejtermékek, hanem az édességek vagy a fűszeres ételek is okozhatnak alvási problémákat - írta meg a Pravda.

„Több, különböző korú, eltérő szokásokkal és eltérő háttérrel rendelkező embert kell tanulmányoznunk, hogy megerősítsük ezeket a megállapításokat” – vonják le a következtetést a tudósok.

Kapcsolódó írásaink