Életmód

Mérgező lehet a burgonya

Táplálkozási szakértő beszél az előnyökről és a kockázatokról

A burgonya a világ egyik legnépszerűbb terméke – írja a Sports.kz a Championat.com-ra hivatkozva.

Mérgező lehet a burgonya
A burgonya az emberi táplálkozás egyik fontos kulcsszereplője (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/NurPhoto/Mike Campbell

Főzik, sütik, de egyesek azt is fontolgatják, hogy vajon nyersen is fogyasztható-e. A kérdés releváns a nyersételt kedvelők, a nem hagyományos diéták hívei és azok számára, akik a legtöbbet szeretnék kihozni ebből a zöldségből. A nyers burgonya fogyasztása azonban bizonyos kockázatokkal jár, amelyekről fontos tudni.

A nyers burgonya B- és C-vitamin forrása. Rezet, káliumot, vasat, foszfort, mangánt, magnéziumot és cinket is tartalmaz.

Először is, a nyers termék a glikoalkaloidok fő mérgező anyagait tartalmazza - a szolanint és a chakonint. Ezek természetes peszticidek, a növény a rovarok, gombák és állatok elleni védekezés céljából termeli őket. Figyelembe kell venni azonban, hogy ezen anyagok koncentrációja bizonyos körülmények között jelentősen megnő: fénynek és a burgonya zöldülésének kitettség, csírázás, mechanikai sérülések és nem megfelelő tárolás esetén.

A mérgezés tünetei közé tartozik a hányinger és hányás, hasmenés, hasi fájdalom, fejfájás, szédülés és zavartság. Súlyos esetekben hallucinációk és akár bénulás is előfordulhat.

A szolanin mérgező dózisa körülbelül 1-5 mg testtömegkilogrammonként. Felnőtt esetén a halálos dózis körülbelül 400-500 mg, ami körülbelül 2 kg zöld burgonyának felel meg.

Másodszor, a nyers burgonya tripszin és kimotripszin inhibitorokat tartalmaz. Ezek olyan enzimek, amelyek szükségesek a fehérjék emésztéséhez. Emésztési zavarokat, puffadást, felfúvódást és csökkent fehérjefelszívódást okozhatnak.

Ezenkívül a nyers burgonya rezisztens keményítőt tartalmaz. Egyrészt jótékony tulajdonságokkal rendelkezik, de nagy mennyiségben kellemetlen érzést okozhat a gyomorban és a belekben, fokozott gázképződést és hasmenést érzékeny embereknél.

A burgonya lektineket is tartalmaz, olyan fehérjéket, amelyek kötődhetnek a bélsejtekhez, és egyes embereknél gyulladást okozhatnak.

A nyers burgonya előnyei

A kockázatok ellenére a nyers burgonya tartalmaz néhány hasznos anyagot, amelyeket a hőkezelés részben elpusztíthat.

Például a burgonya jó C-vitaminforrás. 100 grammonként körülbelül 20 mg aszkorbinsavat tartalmaz. Főzéskor az aszkorbinsav akár 50%-a is elvész, míg a nyers burgonya megtartja ennek a vitaminnak a maximális mennyiségét.

A C-vitamin fontos az immunrendszerünkhöz, a kollagénszintézishez, az antioxidáns védelemhez és a vas felszívódásához.

A nyers burgonya rezisztens keményítőt is tartalmaz, amely mérsékelt mennyiségben prebiotikumként működik, ami azt jelenti, hogy:
- táplálja a jótékony bélflórát;
- elősegíti a rövid szénláncú zsírsavak termelődését, amelyek biztosítják a bélflóra stabilitását;
- javítja az inzulinérzékenységet és segít a vércukorszint szabályozásában.

A burgonya káliumban is gazdag. 100 grammonként körülbelül 420 mg káliumot tartalmaz. Ez az ásványi anyag fontos a vérnyomás szabályozásában, a szív- és érrendszerben, a víz-só egyensúly fenntartásában, valamint az izmok és idegek megfelelő működésében.

A nyers burgonya folsavat is tartalmaz. Fontos a DNS-szintézishez, a sejtosztódáshoz, a vérszegénység megelőzéséhez és a nők egészségének fenntartásához a terhesség alatt.

Ezenkívül a burgonya különféle antioxidánsokat tartalmaz. Ezek közé tartozik a klorogénsav és a kávésav, valamint a flavonoidok. A színes burgonya különösen gazdag az utóbbiban.

Mikor biztosan nem szabad nyers krumplit enni?

Először is, a zöld burgonyát soha nem szabad nyersen fogyasztani. Ez a szín magas klorofill- és szolanintartalmat jelez. A glikoalkaloidok koncentrációja a zöld területeken 5-10-szeresére meghaladhatja a biztonságos szintet.

Egy másik veszélyt jelent a csíráztatott burgonya. A csírák és a „szemek” tartalmazzák a legnagyobb szolaninkoncentrációt, és még ezeknek a területeknek az eltávolítása sem teszi biztonságossá a burgonya nyers fogyasztását.

A sérült burgonyát soha nem szabad fogyasztani. A sötét foltok, a rothadás, a mechanikai sérülések és a keserű íz figyelmeztető jelek.

A nyers burgonya fogyasztásának orvosi ellenjavallatai is vannak.

Először is, ezek a gyomor-bél traktus (GIT) betegségei. A nyers burgonya ellenjavallt gyomor- és nyombélfekély, magas savasságú gasztritisz, irritábilis bél szindróma, Crohn-betegség és fekélyes vastagbélgyulladás esetén.

Másodszor, a cukorbetegségben szenvedő betegek vannak veszélyben. Számukra a nyers burgonya a rezisztens keményítő és más szénhidrátok tartalma miatt kiszámíthatatlan glükózszint-ingadozásokat okozhat.

Harmadszor, a nyers burgonya magas káliumtartalma veszélyes lehet a veseelégtelenségben szenvedők számára.

Egy másik kockázati csoport az allergiások. Ez különösen igaz azokra, akik más csucserjékre - paradicsomra, padlizsánra, paprikára - allergiásak.

Ezenkívül vannak olyan emberek is, akik speciális kockázati csoportokba tartoznak. Ezek a gyermekek. Alacsonyabb testsúlyuk miatt érzékenyebbek a szolaninra. Ezért már kis mennyiségű nyers burgonya is mérgezést okozhat.

A nyers burgonya terhes nők számára is ellenjavallt. Az összetételében lévő glikoalkaloid anyagok áthatolhatnak a méhlepényen, és potenciálisan befolyásolhatják a magzat fejlődését.

Az idősebb embereknek a nyers burgonyát is kerülniük kell. Az életkorral járó máj- és vesefunkció-csökkenés lelassíthatja a méreganyagok kiürülését.

A veszélyes burgonya jelei

Számos jel utalhat arra, hogy a nyers burgonya fogyasztása nem biztonságos. Ezek közé tartoznak:
- zöld vagy lila héj;
- keserű íz;
- kellemetlen szag;
- hajtások vagy "szemek" jelenléte;
- ráncos, puha héj;
- sötét foltok vagy sérülések.

Ha úgy dönt, hogy nyers burgonyát eszik, a biztonság kedvéért korlátozza magát egy-két vékony, zöld részek nélküli szelet újburgonyára. Evés előtt alaposan hámozza meg. Ha bármilyen kellemetlen tünet jelentkezik, azonnal vesse el az ötletet.

Kapcsolódó írásaink