Életmód
Rágózás éhgyomorra
Mit mondanak a szakemberek?

Az orvosok és táplálkozási szakértők egyértelmű válasszal rendelkeznek, ami talán meglep: üres gyomorral rágózni nem a legjobb ötlet, sőt, egyesek számára akár káros is lehet.
Amikor elkezdünk rágni, a testünk egyértelmű jelet kap arról, hogy enni készül. Ez a folyamat reakciók egész sorát indítja el: aktívan termelődik a nyál, amely enzimeket tartalmaz az étel kezdeti lebontásához.
De ami a legfontosabb, az agy jeleket küld a gyomornak, ami sósavban és emésztőenzimekben gazdag gyomornedv termelésére készteti. Ez egy normális előkészület a hamarosan érkező étel emésztésére.
Ebben a folyamatban rejlik a fő probléma, ha a gyomor üres.
„Amikor a gyomor rágás hatására gyomornedvet termel, de az étel nem jut be, ez a sav elkezdi korrodálni a gyomor saját falait” – mondta Natalia Kondratyuk táplálkozási szakértő.
A gyomornyálkahártya folyamatos irritációja a túlzott savtermelés miatt gyomorhuruthoz (a gyomornyálkahártya gyulladásához), gyomorfekélyhez és nyombélfekélyhez vezethet. Ez különösen igaz azokra, akik már hajlamosak ezekre a betegségekre. Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a túlzott savtermelés súlyosbíthatja a meglévő problémákat, vagy hozzájárulhat újak kialakulásához, valamint kellemetlen gyomorégést és refluxot okozhat, amikor a sav a nyelőcsőbe kerül.
Ezenkívül a gyomor rendszeres „becsapása” megzavarhatja természetes ritmusát és a valódi ételekre való megfelelő reagálási képességét, ami idővel krónikus emésztési problémákhoz vezethet - írta meg az rbc.ua.
A rágógumi káros vagy hasznos a fogaknak?
Roman Niskhodovsky fogorvos szerint a rágógumi előnye, hogy eltávolítja a fogakról a lepedéket, de csak étkezés után és legfeljebb tíz percig szabad rágógumit rágni.
„Amikor eszünk, a fogainkon vannak nehezen tisztítható helyek. Öblítéskor rágógumit is használhatunk. Ennek köszönhetően rágáskor lepedék marad rajtuk, és tisztulnak a fogaink” – pontosított a fogorvos.