Életmód

Kiderült, mikor a legideálisabb vacsorázni

Nem csak az fontos, hogy mit, hanem az is, hogy mikor

Kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy az étkezés megfelelő időzítése az anyagcserétől az alvás minőségéig számos dologra hatással lehet.

Kiderült, mikor a legideálisabb vacsorázni
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Sokan odafigyelnek arra, hogy mi kerül a tányérjukra vacsoraidőben, és arra törekszenek, hogy tápláló és ízletes ételeket egyenek. Az étkezések időzítése azonban gyakran másodrangú, és a vacsora csak a munka, a gyerekfelügyelet, a társasági élet és egyéb kötelezettségek teljesítése utánra szorul.

Egyre több kutatás sugallja azonban azt, hogy nem az az egyetlen tényező, amely befolyásolja egészségünket, hogy mit eszünk.

Miért fontos az étkezés időzítése?

„Az emberek biológiai órája olyan mértékben szabályozza a fiziológiánkat és a viselkedésünket, hogy reggel már nem ugyanazok vagyunk, mint este” – mondta Dr. Frank Scheer, a Brigham and Women's Hospital orvosi kronobiológiai programjának igazgatója a Healthnek.

Ez azt jelenti, hogy ugyanaz az étel eltérő hatással lehet a szervezetünkre attól függően, hogy mikor fogyasztjuk.

Dr. Daisy Duan, a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem Endokrinológiai, Diabétesz és Anyagcsere Tanszékének adjunktusa kutatásában ezt bizonyította.

Csapata egy tanulmányban elemezte, mi történik, amikor 20 fiatal, egészséges felnőtt ugyanazt a vacsorát eszi meg két külön alkalommal: egyszer este 6 órakor, egyszer pedig este 10 órakor. A későbbi étkezés után az alanyok vércukorszintje megugrott, és a zsírfeldolgozás csökkent a korábban elfogyasztott étkezéshez képest.

Duan egyik friss kísérlete szerint a késői vacsorák is másképp hatnak, függetlenül attól, hogy valaki közvetlenül lefekvés előtt eszik, vagy ad magának időt az emésztésre lefekvés előtt.

Miért van ez? Scheer kutatása szerint a melatonin – egy hormon, amelyet a szervezet éjszaka választ ki, hogy segítsen felkészülni az alvásra – szerepet játszik ebben. A megemelkedett melatoninszint, úgy tűnik, zavarja a szervezet vércukorszint-szabályozó képességét, ami potenciálisan magasabb és hosszabb ideig tartó emelkedésekhez vezethet étkezés után.

Scheer és kollégái laboratóriumi kutatásokkal azt is kimutatták, hogy az emberek éhesebbek és kevesebb kalóriát égetnek el, ha későn vacsoráznak, mint a nap korábbi szakaszában, és hogy a késői étkezés szöveti szintű változásokat indít el, amelyek elősegítik a zsírlerakódást.

Mit jelent a késői vacsora az egészség szempontjából?

Az étkezések időzítésével kapcsolatos számos tanulmányt gondosan ellenőrzött laboratóriumi környezetben, rövid ideig végeznek, így ezek az eredmények nem tökéletesen alkalmazhatók a valós életkörülményekre.

A laboratóriumi eredmények alapján azonban észszerű feltételezni, hogy ha valaki rendszeresen későn vacsorázik, akkor nagyobb a kockázata az anyagcsere-problémáknak, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget és az elhízást.

Másrészt más tanulmányok kimutatták, hogy a nap elején bevitt kalóriák hozzájárulhatnak a fogyáshoz és az anyagcsere javulásához.

Mikor a legjobb vacsorázni?

A tudósok még nem határoztak meg egyetlen „legjobb” vacsoraidőpontot – de nyugodtan kijelenthetjük, hogy „a késői étkezés elkerülése valószínűleg a legjobb az anyagcserének” – mondta Duan. Javasolta, hogy próbáljunk meg legalább két órát, ideális esetben többet is hagyni magunknak a vacsora és a lefekvés között – adta hírül a Health.

Általában jó, ha valaki délután 5 és 7 óra között vacsorázik – mondja Collin Popp PhD, a New York-i Egyetem Grossman Orvostudományi Karának Népegészségügyi Tanszékének adjunktusa, aki az étkezések időzítését tanulmányozta.

Kapcsolódó írásaink