Életmód

Jó vagy rossz az egészségnek minden nap dinnyét enni?

Szakértői vélemény

A nyári hőségben a görögdinnye milliók kedvenc csemegéjévé válik - lédús, édes és nagyon frissítő. De mi történik, ha minden nap görögdinnyét eszünk? Valóban jót tesz az egészségnek?

Jó vagy rossz az egészségnek minden nap dinnyét enni?
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Subaas Shrestha

Maggie Michalczyk táplálkozási szakértő szerint a görögdinnye sok vizet tartalmaz, ami nagyszerűvé teszi a hidratálást és az elektrolit-egyensúlyt, mivel káliumot és magnéziumot tartalmaz.

A görögdinnye 92%-ban vízből áll, így beilleszthető a napi étrendbe.

Antioxidánsokat biztosít

Az antioxidáns likopin hozzájárul a görögdinnye élénkvörös színéhez, és segíti a szervezetet a szabad gyökök okozta károk leküzdésében, ezáltal segítve a betegségek megelőzését.

A likopin és a C-vitamin kombinációja segít leküzdeni a szervezetben a szabad gyököket, és csökkentheti a krónikus betegségek, például a rák, a szívbetegség és a neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát - írta meg az Eating Well.

Támogatja az immunrendszert

A görögdinnye jó A- és C-vitaminforrás is, amelyek fontosak az immunitás és a bőr egészsége szempontjából.

A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely segíthet megelőzni, sőt kezelni a légúti és szisztémás fertőzéseket.

Tanulmányok kimutatták, hogy ezeknek a vitaminoknak, valamint az antioxidánsoknak, például a görögdinnyében található likopinnak és béta-karotinnak a fogyasztása javíthatja az immunrendszer általános egészségét.

Javítja a szív egészségét

A görögdinnyében található likopin segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és a vércukorszintet, ami fontos a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.

A görögdinnye természetesen mentes a zsírtól, a koleszterintől és a nátriumtól. Bár magas a természetes cukortartalma, rosttartalma hozzájárul az alacsony glikémiás terheléshez, így a vércukorszintre gyakorolt ​​hatása minimális.

Tápérték

A görögdinnye nagyszerű C- és A-vitamin forrás, kálium- és magnéziumtartalmának köszönhetően pedig a szervezet hidratálására is jótékony hatással lehet.

Egy csésze kockára vágott görögdinnye a következőket tartalmazza:

  • kalória - 46
  • szénhidrátok - 12 g
  • élelmi rost - 1 g
  • összes cukortartalom - 9 g
  • fehérje - 1 g
  • zsírtartalom - 0 g
  • nátrium - 2 mg
  • C-vitamin - 12 mg (a napi érték 20%-a)
  • kálium - 170 mg (a napi érték 4%-a)
  • magnézium - 15 mg (a napi érték 4%-a)

Mindenki számára biztonságos a görögdinnye?

A görögdinnye általában mindenki számára biztonságosan fogyasztható, de vannak fenntartások. Bár a görögdinnye tápláló gyümölcs, a túl sok fogyasztása a vércukorszint megugrását okozhatja, ami negatívan befolyásolhatja a cukorbetegeket vagy inzulinrezisztenciában szenvedőket.

Egy személy allergiás reakciót válthat ki a görögdinnyére is, ha allergiás a fűfélékre, valamint olyan ételekre, mint az őszibarack, a zeller, a paradicsom, a narancs és a sárgadinnye.

Kapcsolódó írásaink