Életmód

Ezt teszi a mindennapi mangófogyasztás

Tökéletes kiegészítője az étrendnek

A friss mangó tökéletes kiegészítője lehet étrendünknek, ha egy olyan édességre vágyunk, amely az egészségünket is támogatja.

Ezt teszi a mindennapi mangófogyasztás
A mangó egészséges kiegészítője a kiegyensúlyozott étrendnek
Fotó: AFP/Maryke Vermaak

A Nutrients című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a trópusi gyümölcs napi fogyasztása javíthatja az inzulinérzékenységet és szabályozhatja a vércukorszintet további súlygyarapodás nélkül.

„Tanulmányunk azt sugallja, hogy a friss mangó étrendbe való felvétele egyszerű és élvezetes módja lehet a túlsúlyos vagy elhízott emberek számára az inzulin jobb működésének támogatására és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésére ” – mondta Dr. Indika Edirisinghe, az Illinois Institute of Technology élelmiszertudományi és táplálkozástudományi professzora egy sajtóközleményben.

A National Mango Board által finanszírozott tanulmányban 48, 20 és 60 év közötti felnőtt férfi vett részt, akik túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, és krónikus, alacsony fokú gyulladásban szenvedtek.

A férfiakat két csoportra osztották: azokra, akik négy héten keresztül naponta két csésze mangót (körülbelül 100 kalória értékűt) ettek, és azokra, akik hasonló kalóriatartalmú mangóízű olasz fagylaltot ettek. A vizsgálat kezdete előtt és befejezése után orális glükóz tolerancia tesztet (OGTT) is végeztek.

A vizsgálat végén a kutatók számos javulást figyeltek meg az anyagcsere-egészségügyi markerekben azoknál a férfiaknál, akik friss mangót ettek:

  • alacsonyabb éhomi inzulinkoncentráció
  • javított inzulinrezisztencia
  • jobb glükózkoncentráció-kezelés.

Szintén figyelemre méltó: Annak ellenére, hogy hasonló mennyiségű kalóriát fogyasztottak, a mangós csoport testösszetétele és súlya stabil maradt, de azok, akik olasz fagylaltot ettek, „enyhe, de jelentős” mértékű testsúlynövekedést tapasztaltak.

„Ezek az eredmények alátámasztják a korábbi kutatásokat, amelyek azt mutatták, hogy a mangó fogyasztása nem vezet súlygyarapodáshoz ” – tette hozzá Edirisinghe –, „és bár a pontos mechanizmus még mindig ismeretlen, a mangófogyasztásból eredő javuló antioxidáns státusz szerepe közvetítő tényező lehet a vércukorszint szabályozásában.”

Lehet minden nap mangót enni?

A szakértők szerint a mangó egészséges kiegészítője a kiegyensúlyozott étrendnek, vitaminokban, antioxidánsokban és rostokban gazdag tápanyagprofiljának köszönhetően.

„A mangó rendszeres fogyasztásakor megfigyelt pozitív hatások talán nemcsak azért voltak megfigyelhetők, mert friss gyümölcsről van szó, hanem a bennük található különleges tápanyagkeveréknek köszönhetően” – mondta Tony Castillo, RD, a Nutrition for Performance tulajdonosa - írja a Health.

Ennek ellenére a napi két teljes csésze mangó elfogyasztása sok ember számára nem biztos, hogy fenntartható. Ehelyett a legjobb, ha a mangót különféle gyümölcsökkel, zöldségekkel, sovány fehérjékkel és teljes kiőrlésű gabonákkal párosítjuk vagy váltogatjuk.

Kapcsolódó írásaink