Életmód

Egy népszerű fűszer megállíthatja a rákos sejtek növekedését?

Új tanulmány született

A Leicesteri Egyetem tudósai merész kijelentést tettek, amely megváltoztathatja a bélrák megelőzésének megközelítését: ha ezt a fűszert hozzáadjuk a napi étrendünkhöz, az potenciálisan segíthet megelőzni a rákot.

Egy népszerű fűszer megállíthatja a rákos sejtek növekedését?
Képünk illusztráció
Fotó: Connect Images via AFP/Nyla Sammons

A kurkuma egy olyan fűszer, amire mindenkinek szüksége van

A kurkuma fő hatóanyaga a kurkumin, amely jellegzetes élénk narancssárga színét adja. A kutatók szerint a kurkumin képes megállítani a rákos sejtek növekedését a korai stádiumban.

Laboratóriumi kísérletekben kimutatták, hogy a kurkumin blokkolja egy specifikus fehérje működését, amely segíti a rákos sejtek szaporodását és a daganatok kialakulását. Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumin nemcsak a veszélyes sejtek burjánzását állította meg, hanem csökkentette azok aktivitását - írja a Mailre.

Tanulmányok megerősítették, hogy a kurkumin segíthet megállítani a daganatok kialakulását, sőt akár kiújulását is.

A kutatók egereken is végeztek kísérleteket, ahol a kurkumin lelassította a tumor növekedését és meghosszabbította az állatok élettartamát, ami fontos lépés a lehetséges rákellenes tulajdonságainak megértésében.

Mennyi kurkuminra van szüksége, és hogyan juthat hozzá?

A kísérletekben használt kurkumin mennyiségének eléréséhez egy személynek napi 1,5-2 gramm kurkumint kellene bevennie.

Azonban érdemes figyelembe venni, hogy a hagyományos kurkuma fűszer kurkumintartalma mindössze 2-5%. Ez azt jelenti, hogy a terápiás adag eléréséhez nagyon nagy mennyiségű fűszert kellene fogyasztani, ami gyakorlatilag lehetetlen. Ezért leggyakrabban speciális táplálékkiegészítőket használnak a szükséges kurkuminkoncentráció eléréséhez.

Mire jó még a kurkuma?

A kurkuma egy népszerű fűszer, amelyet széles körben használnak az indiai és ázsiai konyhában. Régóta ismert számos jótékony tulajdonságáról:

Gyulladáscsökkentő hatás

A rák elleni küzdelem mellett a kurkuma a gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően segít csökkenteni a fájdalmat, például az ízületi gyulladás okozta fájdalmat.

Antioxidáns hatás

A kurkumin egy erős antioxidáns, amely védi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól.

A Cancer Research UK is elismeri a kurkuminban rejlő hatalmas lehetőségeket. A szakértők azonban megjegyzik, hogy jelenleg további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy véglegesen megerősítsék hatékonyságát emberekben, és meghatározzák az optimális dózisokat a rák megelőzésére és kezelésére.

Kapcsolódó írásaink