Életmód
A kávé lenne a hosszú élet titka?
Csak abban az esetben, ha megfelelően készítjük el

A kutatók azt találták, hogy azoknál az embereknél, akik naponta egy-két csésze kávét ittak, 14%-kal alacsonyabb volt a halálozási kockázat, mint azoknál, akik nem kávéztak.
Ez azonban csak azokra volt igaz, akik feketén, vagy kis mennyiségű tejszínnel, tejjel vagy édesítőszerrel itták a kávéjukat. A túl sok adalékanyag aláásta a kávé egészségügyi előnyeit.
„Ha sok cukrot vagy telített zsírt adunk az étrendünkhöz, az növeli a teljes [kalória]bevitelünket, ami szintén összefüggésben állhat a káros egészségügyi következményekkel” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Fang Fang Zhang.
Kávépreferenciák és halálozási kockázat
A The Journal of Nutritionn című folyóiratban májusban publikált tanulmányban Zhang és kollégái több mint 46 000 amerikai felnőtt kávéfogyasztási szokásait követték 10 éven keresztül.
A tanulmány elején a kutatók egy 24 órás étrendi kérdőívet adtak a résztvevőknek. Ezen információk alapján a kutatók felmérték a résztvevők átlagos kávéfogyasztását, illetve azt, hogy adtak-e édesítőszereket vagy telített zsírtartalmú termékeket a kávéjukhoz.
Napi egy csésze kávé elfogyasztása 16%-kal alacsonyabb bármilyen okból bekövetkező halálozási kockázattal járt összefüggésben. Az eredmény a következő:
- Naponta két vagy három csésze kávé fogyasztása 17%-kal csökkenti a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát.
A kávéfogyasztóknál 29–33%-kal alacsonyabb volt a szívbetegség okozta halálozás kockázata .
A kávéadalékanyagokat vizsgálva a kutatók azt találták, hogy a nem kávéfogyasztókhoz képest a résztvevőknél 14%-kal alacsonyabb volt az összhalálozás kockázata, ha fekete kávét vagy alacsony hozzáadott cukor- és telítettzsír-tartalmú kávét ittak.
Miért áshatja alá a tejszín és a cukor a kávé jótékony hatásait?
Minden csésze kávé több mint 100 különböző molekulát és metabolitot tartalmaz – ezek egyik csoportja, a polifenolok, nagyrészt felelősek lehetnek a kávéhoz kapcsolódó számos egészségügyi előnyért.
A polifenolok antioxidánsok, ami azt jelenti, hogy segítenek csökkenteni a gyulladást és semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek egyébként károsítanák a szervezet sejtjeit.
Tehát a kávéfogyasztás és az alacsonyabb halálozási kockázat közötti kapcsolat „biológiailag hihető” – nyilatkozta Dr. James O'Keefe, a St. Luke's Mid America Heart Institute kardiológusa. „A kávé az antioxidánsok legfőbb forrása.”
Song magyarázata szerint a több cukor vagy telített zsír hozzáadása a kávéhoz nem feltétlenül jelenti azt, hogy a polifenolok eltűnnek, vagy azok hatásait semlegesítik. Inkább a cukor és a telített zsírok általános magas fogyasztása egyszerűen összefüggésben áll a rosszabb szív- és érrendszeri egészségügyi kimenetellel és a magasabb halálozási aránnyal.