Életmód

Hosszan rágj, tovább élsz

Mutatjuk, milyen előnyei vannak a lassú étkezésnek

Az alapos és hosszan tartó rágás jelentősen befolyásolhatja az általános egészségi állapotot, sőt az alakot is. Kihatással van továbbá az idegrendszerünk működésére és a stresszhormonokra is.

Hosszan rágj, tovább élsz
Az evés sokak számára örömforrás
Fotó: AFP/Connect Images/Megan Maloy

Táplálkozási tanulmányok kimutatták, hogy azok az emberek, akik lassan esznek és alaposan megrágják az ételt, az átlagosan kevesebb kalóriát fogyasztanak. Ez annak köszönhető, hogy a jóllakottság jele némi késéssel éri el az agyat – ami azt jelenti, hogy a lassú étkezés segít elkerülni a túlevést.

Ezenkívül ez a szokás elősegíti a gyorsabb emésztést, csökkentve a gyomor-bél traktus terhelését.

De az előnyök ezzel nem érnek véget. A hosszan tartó rágás jótékony hatással van az idegrendszerre is. Segít növelni a koncentrációt és csökkenteni az érzelmi stresszt, egyfajta stresszoldó technikaként működik.

Ez a szokás további mechanikai hatást is gyakorol a fogakra és az ínyre, ami serkenti a vérellátásukat. Ennek eredményeként megerősödhet az immunitás, és javulhat a bőr és a haj állapota – írta meg a gismeteo.ru.

Így a lassú és tudatos étkezés egy egyszerű, de hatékony szokás, amely egyszerre több szervünkre is pozitív hatással lehet.

Kapcsolódó írásaink