Életmód

A szakaszos böjtölés veszélyei

A szakember szerint ez a legrosszabb diétás módszer

A táplálkozási szakértő szerint a hosszú étkezés nélküli időszakok a létfontosságú tápanyagok hiányához vezethetnek, az étkezés hiányából adódó stressz pedig kortizol felszabadulást eredményez.

A szakaszos böjtölés veszélyei
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/IHO/Science Photo Library/Ian Hooton

A szakaszos böjtölés során sokan éles glükózszint-ingadozásokat tapasztalnak, míg a rendszeres étkezés segít fenntartani a stabil vércukorszintet.

Ezenkívül a gyakori étkezések javíthatják az anyagcserét, míg a szakaszos böjtölés éppen ellenkezőleg, lelassítja azt. „Amikor rendszeresen eszünk, a szervezetünk jobban feldolgozza az ételt, és energiaként felhasználja azt” – magyarázta a táplálkozási szakértő.

Hozzátette, hogy ha a szervezet nem tapasztal stresszt az étvágytalanság miatt, akkor nem törekszik a zsír felhalmozására. Ráadásul, ha valaki naponta többször kis adagokat eszik, a gyomor-bél traktus hatékonyabban működik, ami csökkenti a gyomorégés és puffadás okozta gyomorproblémák kockázatát - írja a sports.kz.

Végül a szakaszos böjtölés egyes embereknél szorongást okozhat, ami bűntudathoz, az ételekkel szembeni negatív hozzáálláshoz és étkezési zavarokhoz vezethet – figyelmeztetett a szakértő.

Kapcsolódó írásaink