Életmód

Tej jód helyett

A tudósok szokatlan felfedezést tettek

Nagyon sokan szenvednek jódhiányban. Ez pajzsmirigybetegséghez vezethet.

Tej jód helyett
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/GARO

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a jódozott só segíthet pótolni a hiányosságokat. Ez azonban nem egy olyan ízesítő, amire teljesen támaszkodhatunk. A tejtermékek viszont kiváló jódforrások lehetnek.

A tudósok megállapították, hogy átlagosan 100 gramm tejtermék 17 mcg jódot tartalmaz, ami a napi szükséglet akár 30 százalékát is fedezheti.

A jódtartalom a tejtermékek zsírtartalmától is függ. A kevésbé zsíros termékek több jódot tartalmaznak, mint a zsírosak.

Például a túró több jódot tartalmaz, mint a tejföl. A tehéntej pedig többet, mint a kecske- vagy juhtej. Ezenkívül ugyanazon termékek jódtartalma a talajban és a vízben lévő elem szintjétől függően változik - írta meg a News Medical.

Kapcsolódó írásaink