Életmód

Megnevezték a konzerv tonhal biztonságos mennyiségét

Kiváló teljes értékű fehérjeforrás

A konzerv tonhal kiváló fehérje-, omega-3 zsírsav-, vitamin- és ásványianyag-forrás, de viták tárgya, főként a benne található lehetséges higanytartalom miatt – írja a Sports.kz.

Megnevezték a konzerv tonhal biztonságos mennyiségét
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/CHASSENET

Milyen egészségügyi előnyei vannak a konzerv tonhalnak?

Kiváló minőségű fehérje

A tonhal kiváló teljes értékű fehérjeforrás, amely elengedhetetlen a szövetek építéséhez és helyreállításához, az izomtömeg fenntartásához és a teltségérzet fenntartásához.

Omega-3 zsírsavak

Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak, különösen az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA), kritikus fontosságúak a szív- és érrendszeri egészség, az agyműködés, a szervezetben a gyulladás csökkentése, sőt a hangulat javítása szempontjából is.

Vitaminok és ásványi anyagok

A tonhal D-vitamint (fontos a csontok és az immunitás számára), B-vitaminokat (különösen a B12-vitamint, amely az idegrendszerhez és a vérképzéshez szükséges), szelént (erős antioxidáns), magnéziumot és foszfort tartalmaz.

Kényelem és hozzáférhetőség

A konzerv tonhal gyors, egyszerű és olcsó módja annak, hogy fehérjét és egészséges zsírokat adjunk az étrendünkhöz főzés nélkül.

A halakban található higany komoly veszélyt jelent

A tonhalfogyasztással kapcsolatos fő aggodalom a higanytartalma. A higany természetesen előforduló elem, de az ipari szennyezés növeli a koncentrációját a környezetben. A vízi ökoszisztémákban metil-higannyá alakul, egy mérgező formává, amely felhalmozódik a halak szöveteiben. A nagy, hosszú életű ragadozó halak, mint például a nagy tonhalak, több metil-higanyt halmoznak fel, mivel kisebb halakat esznek, amelyek már eleve higanyt tartalmaznak.

A metil-higany magas szintje mérgező lehet az idegrendszerre, különösen gyermekek, terhes és szoptató nők esetében.

Melyik tonhalat válasszam?

A tonhalkonzervnek többféle típusa létezik, amelyek higanytartalmukban különböznek:

Könnyű tonhaldarab

Általában kisebb tonhalfajokból, például skipjackből készül, és a többi faj közül a legalacsonyabb higanytartalmú, így a legtöbb ember számára a leginkább ajánlott választás.

Fehér tonhal (albacore tonhal)

A csíkoshasú tonhalnál nagyobb fehér tonhalból készül, magasabb az omega-3 tartalma, de jelentősen magasabb a higanytartalma is.

Sárgaúszójú tonhal

Gyakran steakként árulják, de konzervként is elkészíthető, magasabb higanytartalommal rendelkezik, mint a világos tonhal.

Nagyszemű tonhal

Ennek a fajnak a legmagasabb a higanytartalma, és ritkán kapható konzervként, de gyakrabban frissen vagy fagyasztva értékesítik.

Ajánlott fogyasztási értékek

A tonhal típusától és az egyedi jellemzőktől függően a fogyasztási ajánlások eltérőek lehetnek. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) a következő ajánlásokat teszi:

A legtöbb felnőtt számára:

Könnyű tonhaldarabok (skipjack)

Hetente legfeljebb 2-3 adag (170-250 gramm) fogyasztása biztonságos. Ez a legbiztonságosabb megoldás rendszeres fogyasztásra.

Fehér tonhal (albacore)

A magasabb higanytartalom miatt heti 1 adagra (kb. 110-170 grammra) ajánlott korlátozni a fogyasztást.

Várandós és szoptató nők, valamint kisgyermekek számára:

Különösen fontos, hogy ezek a csoportok minimalizálják a higanynak való kitettségüket.

Könnyű tonhaldarabok (skipjack)

Hetente legfeljebb 2-3 adag, 85-110 gramm fogyasztása ajánlott.

Fehér tonhal (albacore)

Kerülendő, vagy nagyon ritkán fogyasztandó, havonta legfeljebb 1 adagot (kb. 100 grammot), és csak orvossal való konzultációt követően.

Kapcsolódó írásaink