Életmód

Nagyot hibázik, ha hűtőbe teszi a paradicsomot!

Így marad sokáig friss

A paradicsom a magyar konyha egyik legkedveltebb alapanyaga – legyen szó lecsóról, friss salátáról vagy éppen egy szelet zsíros kenyér mellé kínált zamatos karikákról. Ám sokan – tévesen – a hűtőszekrényben tárolják a paradicsomot, ezzel akaratlanul is rontva az ízét és állagát.

Nagyot hibázik, ha hűtőbe teszi a paradicsomot!
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A Kitchen Mason alapítója, Emma, aki a főzés és a konyhai praktikák szakértője, világosan fogalmazott: „A legjobb hely a paradicsom tárolására a konyhapult, szobahőmérsékleten – de ne tartsuk a tűzhely közelében vagy más hőforrás mellett” – írja a Mirror, számol be a Magyar Nemezt. A hűtés ugyanis lelassítja a paradicsom természetes érési folyamatát, és kedvezőtlenül befolyásolja annak ízvilágát. A hidegben a gyümölcs textúrája lisztes lehet, íze pedig vízízűvé válhat – amit senki sem szeretne egy friss nyári salátában.

Paradicsom tárolása: így csináld helyesen

A szakértő azt javasolja, hogy a paradicsomokat ne egy kupacba rakva, hanem lapos tálban, egymás mellé helyezve tároljuk, hogy a levegő jól átjárhassa, és ne nyomódjanak össze a darabok. A legjobb módszer, ha szárukkal lefelé tesszük őket a tálba – így csökkentjük a nedvességvesztést, és a szárhelyen keresztül sem jutnak be a baktériumok. Fontos még egy lépés: távolítsuk el a szárakat és a fürtöt, mert ezek elvonják a nedvességet a gyümölcsből, így az gyorsabban veszít frissességéből. Ha ezt megtesszük, jó helyen lesz a paradicsom a konyhapulton.

A szakértő hangsúlyozza: „A paradicsomot csak akkor szabad hűtőbe tenni, ha már felvágtuk.” Kivételt képez, ha a nyári meleg extrém magas, vagy ha a paradicsom már tökéletesen megérett, és nem szeretnénk, hogy túléretté váljon. Ilyenkor – és csak ilyenkor – megengedett, hogy hűtőbe kerüljön, de tálalás előtt mindenképp érdemes kitenni kis időre, hogy szoba-hőmérsékletűvé váljon, így az ízek újra kiteljesednek.

Paradicsom: több mint étel

A paradicsom több, mint a zöldséges polcok gyakori vendége – nyár, napfény, frissesség, otthonos ízek szimbóluma. Érdemes tehát ezt a néhány egyszerű tanácsot megfogadni, hogy ez a természet adta kincs valóban a legjobb formáját nyújtsa az asztalunkon. Mert egy jól tárolt paradicsom nemcsak hosszabb ideig friss, de ízében is sokkal gazdagabb és finomabb.

Kapcsolódó írásaink