Életmód

Ezeket az ételeket tilos lefagyasztani

A fagyasztás valóban zseniális találmány, de nem csodaszer

Tudatos használattal rengeteget spórolhatunk és minimalizálhatjuk a pazarlást, de ehhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk azzal, mit nem szabad a mélyhűtőbe tenni. Néha a frissesség és minőség megőrzése érdekében jobb, ha bizonyos ételeket inkább nem teszünk a fagyasztóba.

Ezeket az ételeket tilos lefagyasztani
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A fagyasztás kétségkívül az egyik legnépszerűbb módszer az ételek tartósítására. Nemcsak segít megőrizni a frissességet és a tápanyagokat, de jelentősen csökkentheti az ételpazarlást is – ami egyre égetőbb probléma a mai világban. Ráadásul időt és energiát is spórolhatunk vele, hiszen nagyobb adagokat készíthetünk előre, és bármikor elővehetjük őket a mélyhűtőből, számol be a mindmegette.hu.

Mégis, sokan elkövetnek alapvető hibákat, amikor mindent gondolkodás nélkül lefagyasztanak. Pedig vannak olyan élelmiszerek, amelyeket soha nem lenne szabad fagyasztóba tenni.

Ezeket az ételeket soha ne tedd a fagyasztóba!

1. Keményítőtartalmú ételek

A főtt tészta, rizs és burgonya fagyasztás után szinte mindig elveszítik eredeti állagukat. Pépesek, gumiszerűek, ízetlenek lesznek – tehát hiába az előrelátás, az élvezeti érték csökken.

2. Magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök

Paradicsom, uborka, saláta, görögdinnye – ezek a friss finomságok a fagyasztás után teljesen megpuhulnak, és elveszítik roppanósságukat. Ami korábban frissítő volt, abból pépes állagú, élvezhetetlen étel lesz.

3. Tejtermékek

A tej, tejszín és egyes sajtok szintén nem viselik jól a fagyasztást. Könnyen kicsapódnak, csomósodnak, így használhatatlanná válnak a legtöbb ételben. Ha mégis tejterméket fagyasztanál, csak főzésre szánt maradékot érdemes.

4. Újrafagyasztott ételek

Szigorúan tilos ugyanazt az ételt többször lefagyasztani! Az így tárolt ételekben elszaporodhatnak a baktériumok, ami komoly egészségügyi kockázatot jelenthet.

Kapcsolódó írásaink