Életmód
Ezeket az ételeket tilos lefagyasztani
A fagyasztás valóban zseniális találmány, de nem csodaszer

A fagyasztás kétségkívül az egyik legnépszerűbb módszer az ételek tartósítására. Nemcsak segít megőrizni a frissességet és a tápanyagokat, de jelentősen csökkentheti az ételpazarlást is – ami egyre égetőbb probléma a mai világban. Ráadásul időt és energiát is spórolhatunk vele, hiszen nagyobb adagokat készíthetünk előre, és bármikor elővehetjük őket a mélyhűtőből, számol be a mindmegette.hu.
Mégis, sokan elkövetnek alapvető hibákat, amikor mindent gondolkodás nélkül lefagyasztanak. Pedig vannak olyan élelmiszerek, amelyeket soha nem lenne szabad fagyasztóba tenni.
Ezeket az ételeket soha ne tedd a fagyasztóba!
1. Keményítőtartalmú ételek
A főtt tészta, rizs és burgonya fagyasztás után szinte mindig elveszítik eredeti állagukat. Pépesek, gumiszerűek, ízetlenek lesznek – tehát hiába az előrelátás, az élvezeti érték csökken.
2. Magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök
Paradicsom, uborka, saláta, görögdinnye – ezek a friss finomságok a fagyasztás után teljesen megpuhulnak, és elveszítik roppanósságukat. Ami korábban frissítő volt, abból pépes állagú, élvezhetetlen étel lesz.
3. Tejtermékek
A tej, tejszín és egyes sajtok szintén nem viselik jól a fagyasztást. Könnyen kicsapódnak, csomósodnak, így használhatatlanná válnak a legtöbb ételben. Ha mégis tejterméket fagyasztanál, csak főzésre szánt maradékot érdemes.
4. Újrafagyasztott ételek
Szigorúan tilos ugyanazt az ételt többször lefagyasztani! Az így tárolt ételekben elszaporodhatnak a baktériumok, ami komoly egészségügyi kockázatot jelenthet.