Életmód
Javítják az egészséget és védhetnek a rák ellen
Csodák a kertből

Több növény is ismert, amelyek rákmegelőző hatással bírhatnak. Ezek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a daganatos betegségek kockázatának csökkentéséhez, főként az antioxidánsok, fitokemikáliák, rostok és gyulladáscsökkentő vegyületek miatt.
A fokhagyma és a hagymafélék az allicin és kénvegyületek révén csökkenthetik egyes rákfajták (pl. gyomor- és vastagbélrák) kockázatát.
A brokkoli, a káposzta, a kelbimbó a glükozinolátok, szulforafán és indolok tartalma miatt elősegítik a karcinogének lebontását.
A spenót, a sóska és a leveles zöldek magas folsav- és karotinoid-tartalommal védik a sejteket.
A kurkuma erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns, kutatások szerint ígéretes rákellenes hatású.
A gyömbér antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületei is gátolják a sejtkárosodást.
A gyümölcsök között is vannak nagyon hasznosak.
Az áfonya, a málna, az eper vagy éppen a feketeribizli rendkívül magas antioxidáns (pl. antocianin) tartalommal rendelkeznek.
Igazi csodaszer lehet a citrusfélék családja, azaz a narancs, a citrom és a grapefruit, amelyek flavonoidokban és C-vitaminban gazdagok, amik segítenek a szabad gyökök semlegesítésében.
A gránátalma polifenoljai gátolhatják a daganatos sejtek növekedését.
A zöld tea katechinek (pl. EGCG) révén rákellenes tulajdonságokkal bír.
A szójatermékek (tofu, miso, tempeh) is nagy segítségünkre lehetnek. A bennük lévő izoflavonok segíthetnek bizonyos hormonfüggő daganatok kockázatának csökkentésében.
A teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek magas rosttartalma támogatja a bélrendszer egészségét és csökkenti a vastagbélrák kockázatát.
A gyógynövények közül a zsálya magas antioxidáns tartalommal bír, ezért vizsgálják a szájüregi és bőrrák megelőzésében is.
A ginseng immunerősítő, antioxidáns, hatását vizsgálják a rák kockázatának csökkentésében.
A körömvirág antioxidáns, gyulladáscsökkentő; főként bőr- és nyálkahártya-védelemre használják, pl. sugárkezelés mellékhatásainak enyhítésére.
A zöld fűszernövények, mint a rozmaring, az oregánó vagy éppen a bazsalikom tele vannak polifenolokkal és antioxidánsokkal, amelyek sejtvédő hatásúak lehetnek.
Ha bármilyen tünetünk van, ami aggodalomra ad okot, akkor azonban érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni és megfelelő segítséget kérni.