Életmód

Javítják az egészséget és védhetnek a rák ellen

Csodák a kertből

Számtalan olyan zöldség, gyümölcs és gyógynövény létezik, amelyeknek hatása nem csak a mindennapjainkban jelentkezhet, de akár a rák kialakulásától is védhet.

Javítják az egészséget és védhetnek a rák ellen
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Több növény is ismert, amelyek rákmegelőző hatással bírhatnak. Ezek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a daganatos betegségek kockázatának csökkentéséhez, főként az antioxidánsok, fitokemikáliák, rostok és gyulladáscsökkentő vegyületek miatt.

A fokhagyma és a hagymafélék az allicin és kénvegyületek révén csökkenthetik egyes rákfajták (pl. gyomor- és vastagbélrák) kockázatát.

A brokkoli, a káposzta, a kelbimbó a glükozinolátok, szulforafán és indolok tartalma miatt elősegítik a karcinogének lebontását.

A spenót, a sóska és a leveles zöldek magas folsav- és karotinoid-tartalommal védik a sejteket.

A kurkuma erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns, kutatások szerint ígéretes rákellenes hatású.

A gyömbér antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületei is gátolják a sejtkárosodást.

A gyümölcsök között is vannak nagyon hasznosak.

Az áfonya, a málna, az eper vagy éppen a feketeribizli rendkívül magas antioxidáns (pl. antocianin) tartalommal rendelkeznek.

Igazi csodaszer lehet a citrusfélék családja, azaz a narancs, a citrom és a grapefruit, amelyek flavonoidokban és C-vitaminban gazdagok, amik segítenek a szabad gyökök semlegesítésében.

A gránátalma polifenoljai gátolhatják a daganatos sejtek növekedését.

A zöld tea katechinek (pl. EGCG) révén rákellenes tulajdonságokkal bír.

A szójatermékek (tofu, miso, tempeh) is nagy segítségünkre lehetnek. A bennük lévő izoflavonok segíthetnek bizonyos hormonfüggő daganatok kockázatának csökkentésében.

A teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek magas rosttartalma támogatja a bélrendszer egészségét és csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

A gyógynövények közül a zsálya magas antioxidáns tartalommal bír, ezért vizsgálják a szájüregi és bőrrák megelőzésében is.

A ginseng immunerősítő, antioxidáns, hatását vizsgálják a rák kockázatának csökkentésében.

A körömvirág antioxidáns, gyulladáscsökkentő; főként bőr- és nyálkahártya-védelemre használják, pl. sugárkezelés mellékhatásainak enyhítésére.

A zöld fűszernövények, mint a rozmaring, az oregánó vagy éppen a bazsalikom tele vannak polifenolokkal és antioxidánsokkal, amelyek sejtvédő hatásúak lehetnek.

Ha bármilyen tünetünk van, ami aggodalomra ad okot, akkor azonban érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni és megfelelő segítséget kérni.

Kapcsolódó írásaink