Életmód
Ezért fogyasszunk retket nyáron
Gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban, például luteinben és zeaxantinban, valamint ásványi anyagokban

Nemcsak ízletesek. A retek gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban, például luteinben és zeaxantinban, valamint ásványi anyagokban, például káliumban és kalciumban, létfontosságú tápanyagokat biztosít. Nem is beszélve arról, hogy meglepően hidratáló és méregtelenítő hatásúak is. Valójában már régóta használják a hagyományos kínai gyógyászatban állítólagos terápiás tulajdonságaiknak köszönhetően.
A retek szépsége
A retek, vagy Rapahnus sativus, a keresztesvirágúak családjába tartozó lágyszárú növény gyökere, amelybe a brokkoli, a kelkáposzta és a kelbimbó is tartozik. Ázsiában őshonos, de Európában és Amerikában is vadon terem és termesztik. A retket a gyökerétől a hegyéig lehet fogyasztani; a növény zsenge, fiatal levelei finomak salátákban és levesekben.
A retek sokféle fajtája létezik, változatos formákban, ízekben és színekben. Gondoljunk csak: fehér, mint a daikon, szupercsípős japán retek, lila retek, görögdinnye, sőt akár fekete is. Azonban valószínűleg a legismertebb az élénkpiros retkek, amelyek Észak-Amerikában és Európában gyakoriak.
A retek előnyei
Nyersen fogyasztva a retek jótékony hatásai üdvözlendő kiegészítőivé teszik étrendünknek. Bár alacsony kalóriatartalmú, magas rosttartalmú, ami ideális a jóllakottság érzésének biztosításához, valamint az emésztés és a bélrendszer serkentéséhez. Alacsony glikémiás indexű, enyhe vízhajtó hatású. 95 százalékban vízből áll, így hasznos a nyári kiszáradás elleni küzdelemben, valamint a máj méregtelenítésében és védelmében. Magas káliumtartalmú is, ami segít megelőzni a magas vérnyomást.
A retek gazdag antioxidáns C-vitaminban, amely segíthet serkenteni a kollagéntermelést, táplálni a bőrt és erősíteni az immunrendszert. Gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik az RsAFP2 fehérje jelenléte miatt, amely egy tanulmány szerint a Candida Albicans, más néven élesztőgomba ellen is képes küzdeni.
Kinek nem szabad retket fogyasztania?
Gastritis, reflux vagy vastagbélgyulladás esetén korlátoznia kell a retek fogyasztását, mivel súlyosbíthatja a tüneteket.
A retek fogyasztása – különösen nagy mennyiségben – jódhiányos pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőknek sem ajánlott, mivel golyvaképző anyagokat tartalmaz, amelyek zavarhatják a pajzsmirigy működését.
Hogyan fogyasszuk a retket?
Mások számára azonban a retek ideális, egészséges, növényi alapú alapanyag vagy nassolnivaló lehet. Fogyasszuk salátákban más ropogós zöldségekkel, például édesköménnyel párosítva, hogy kielégítően ropogós legyen. Készítsünk kiadós nyári salátát csicseriborsóval, pirospaprikával, zellerrel és petrezselyemmel.
Adjunk szeletelt retket a nyers ételünkhöz – különösen finomak friss kecskesajttal, friss ricottával vagy olíva tapenáddal. Mártsuk guacamole-ba, mint a chips váratlan alternatíváját. Vékonyra szeleteljük fel taco tetejére. Savanyítsuk meg, és rétegezzük teljes kiőrlésű kovászos pirítósra vajjal vagy krémsajttal. És ne hagyjuk ki, szendvicsünkből se– a retek szinte minden keverék ízletes kiegészítője.
Bár leggyakrabban nyersen fogyasztjuk, a retket valójában meg is lehet főzni. Pirítsa meg őket enyhén egy serpenyőben, majd ízesítse fűszernövényekkel és egy csipet kurkumával, hogy ízletes köretet kapjon hal mellé. Rántottába, omlettbe és quiche-be is szórhatjuk őket.